Hlavní obsah

ČSSD otevírá otázku zkrácení pracovní doby

• Aktualizováno
Právo, Karolina Brožová

V následujících deseti letech se soc. dem. bude snažit zlepšit situaci zaměstnanců, seniorů i rodin s dětmi. Zmenšit by chtěla rozdíly mezi chudými a bohatými, pracujícím by chtěla dát možnost ovlivňovat chod v jejich podniku. Strana uvažuje také o prosazení zkrácení pracovní doby. Vyplývá to z návrhu dlouhodobého programu ČSSD, který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Klíčovým nástrojem politiky ČSSD je progresivní daň z příjmů fyzických osob a majetkové daně. Progresivní zdanění je osvědčenou metodou pomáhající hospodářství jak z makroekonomického, tak ze sociálního hlediska,“ uvádí padesátistránkový dokument, který vypracoval hlavní ideolog strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Nižším zdaněním si ČSSD slibuje zvýšit motivaci k práci příjmově slabších pracovníků. „Současný systém tzv. rovné, slepé či tupé daně je hluboce nespravedlivý, neboť zatěžuje především lidi s průměrnými a nižšími příjmy a naopak výrazně odlehčuje nejbohatším skupinám obyvatelstva,“ píše se v programu.

Strana se bude snažit také o ekologizaci daňové soustavy, tedy o přesun daňového zatížení na komodity, které mají negativní dopady na životní prostředí. „Hrstka finančně mocných prý nemůže určovat směřování ekonomiky ve svůj prospěch,“ píše dále soc. dem.

„ČSSD bude usilovat o legislativu umožňující spoluúčast zaměstnanců při rozhodování o základních otázkách rozvoje podniků,“ plánuje strana.

Je žádoucí dát lidem volno, míní ČSSD

Případné mizení pracovních míst a propast mezi zaměstnanými a nezaměstnanými lze podle strany překonat také přerozdělením existující práce zkrácením pracovní doby při zachování výše příjmu.

„Jakkoli práce hraje pro jednotlivce významnou roli, je zároveň žádoucí poskytnout mu více prostoru pro oblasti života, které dosud pracovním vytížením trpí: rodinný život, přátelství a komunitu, společenské angažmá, sportovní vyžití nebo rozvoj osobnosti,“ píše Zaorálek.

Strana hodlá zachovat také demokratickou kontrolu médií. Trvá na oddělení mediální a politické moci. Zároveň trvá na udržení a rozvoji veřejnoprávních sdělovacích prostředků.

„Stát si ponechá vlastnictví veřejnoprávních médií a pošty i vymezených strategicky rozhodujících řídicích systémů a sítí v energetice, dopravě a vodním hospodářství,“ píše ČSSD s tím, že odmítá privatizaci lesů, zdravotnictví a školství.

V oblasti zdravotnictví chce ČSSD posílit kontrolu veřejnosti nad hospodařením zdravotních pojišťoven a zjednodušit a zpřehlednit cenotvorbu u léků. Důležitá je podle strany reforma psychiatrické péče a vytváření kapacit pro terénní služby.

Školství by mělo zůstat bezplatné

Školství chce ČSSD zanechat bezplatné. Na vysokých školách chce strana zavést stipendijní systém. První stupeň vysokoškolského studia by měl zahrnovat i krátké profesní programy. Dnešní vyšší odborné školy by se měly stát plnohodnotnou součástí terciálního vzdělávání.

„Střední školy ve vzdělávacím systému nesmí tvořit slepou větev, na kterou nenavazuje žádná možnost prohloubení vzdělání a kvalifikace. To platí zejména pro učňovské a střední odborné školství. Proto se musí i v těchto studijních programech klást důraz na všeobecné základy vzdělanosti a jazykové vzdělávání. I tyto programy by měly otevírat cestu k vysokoškolskému studiu,“ navrhuje ČSSD.

Povinnou maturitu chce soc. dem. z mateřského i cizího jazyka a matematiky. Zároveň by chtěla zajistit místa ve školce pro všechny děti od dvou let. Dlouhodobý program ČSSD projednalo v sobotu předsednictvo strany. Schválit jej musí hlavně březnový sjezd delegátů ČSSD.

Předsednictvo bude víc zasahovat do kandidátek

Ústřední výkonný výbor v sobotu také podle informací Práva hladce schválil nové volební řády, podle kterých budou sestavovány kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny.

Nově by na jejich podobu mělo získat větší vliv předsednictvo strany. To bude moci ještě předtím, než o kandidátce budou hlasovat členové, z listiny nějaké kandidáty vyškrtnout či změnit jejich pořadí.

Proti změně se tento týden vyjádřili někteří šéfové krajů. Návrh se nelíbil ani jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi nebo poslanci Jeronýmu Tejcovi. Oba hovořili o škodlivé "centralizaci moci". Na jednání ÚVV však podle informací Práva bylo kritiky pomálu. „Návrh byl hladce schválen,“ řekl Právu zdroj z jednání, které bylo před novináři uzavřeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám