Hlavní obsah

Praní špinavého prádla? Špičky ČSSD promluví ke straníkům za zavřenými dveřmi

Právo, kab

Sobotní jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD bude za zavřenými dveřmi. Novináři se nedostanou ani na projev předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky. Podle sociálních demokratů je to tak správně, partaj si prý musí některé věci vyříkat. Bude k tomu mít také teprve první příležitost od neúspěchu v krajských a senátních volbách a obměny vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Projev pana předsedy nebude určen pro média,“ řekl Právu mluvčí ČSSD Michal Kačírek.

Sobotka přitom dosud umožňoval přítomnost novinářů na dosavadních krajských konferencích, které řešily nominace pro nadcházející volební sjezd v březnu.

Na Ústředním výkonném výboru, který má takřka 200 členů s hlasem rozhodujícím, se ale očekává bouřlivější jednání. Kromě hlavního projevu premiéra a statutárního místopředsedy Milana Chovance plánuje svou řeč i Jeroným Tejc, šéf ústavně-právního výboru Sněmovny a jeden z nejhlasitějších kritiků premiéra. Ten také na březnovém sjezdu soc. dem. kandiduje na post statutárního místopředsedy strany.

Tejc chce prý mluvit hlavně o programových prioritách. „Hlavními hodnotami  soc. dem. by měly být solidarita s odpovědnými lidmi, rovnost příležitostí pro děti a spravedlivé daně,“ řekl Právu.

Když se manželé v rodině pohádají, tak taky nepotřebují, aby u toho měli sousedy
jihočeský hejtman Jiří Zimola o jednání ÚVV

Projev chystá i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Jestli bude kritický, se prý bude odvíjet od toho, s čím přijde Sobotka. „Stále platí, že bych chtěl nějakou analýzu toho volebního neúspěchu. Budu se těšit, že to tam bude představeno,“ řekl Zimola Právu.

Zavřené dveře schůze ÚVV mu nevadí. „Nebude to o krvi, ale z druhé strany si myslím, že když se manželé v rodině pohádají, tak taky nepotřebují, aby u toho měli sousedy,“ podotkl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Stávající první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec od zasedání žádné hádky nečeká. „Spíš různé pohledy na to, jak řešit situaci, ve které jsme se ocitli, to znamená stagnující preference,“ uvedl.

Netolický: Jednota je jediná cesta

Podle pardubického hejtmana Martina Netolického na spory není uvnitř soc. dem. čas. „Očekávám, že vnitřní diskuze bude nakonec znamenat jednotné postoje. Je to totiž jediná cesta,“ řekl Právu.

„Nevidím problém v tom, aby si politická strana na uzavřeném jednání vyjasnila pozice před celostátním sjezdem a hlavně volbami do Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Ani šéf královéhradecké ČSSD a kandidát na místopředsedu strany Jan Birke neočekává na sobotním jednání spory. „ÚVV bude malý sjezd, bude to prostor pro to, abychom si věci řekli jasně. Nedělám si iluze, informace z jednání stejně prosáknou ven,“ řekl Právu.

Na sjezdu prý čeká, že bude mít silný projev předseda i první místopředseda. „Ukáže nám směr a kroky, kterými bude možné porazit Andreje Babiše. My jsme jediná síla, která mu zabrání převzít v České republice absolutní moc,“ řekl Birke.

Kritika od Zimoly i Tejce

Sobotka v uplynulých dnech čelil ostré kritice ze strany Zimoly i Tejce. Zatímco první navrhoval, aby se funkce premiéra a předsedy strany v březnu rozdělila a partaj ve volbách v příštím roce kandidovala s novým lídrem, Tejc vybídl Sobotku, aby o své funkci nechal rozhodovat v referendu všechny straníky. Obé Sobotka odmítl.

ČSSD se bude v Praze na jednání ÚVV připravovat na březnový sjezd, který bude v Brně vybírat nové vedení včetně předsedy. Jde o poslední plánované zasedání širšího vedení ČSSD před sjezdem.

Reklama

Výběr článků

Načítám