Hlavní obsah

Nepostradatelný „Jindříšek” Forejt začínal už u prezidenta Havla

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi novináři si za svou všudypřítomnost vysloužil přezdívku Forejt Gump, protože podobně jako filmový Forrest Gump je často na fotkách s vlivnými politiky, kteří přijeli do Česka na návštěvu. Teď už šéf hradního protokolu Jindřich Forejt tolik příležitostí k novým snímkům mít nebude. V úterý Hrad oznámil, že protokolář ze své funkce „z osobních a zdravotních důvodů” odchází.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva prezident Miloš Zeman, šéf protokolu Jindřich Forejt a hradní mluvčí Jiří Ovčáček

Článek

Jindřich Forejt začínal na Hradě ještě za Václava Havla v roce 2002 jako stážista, dva roky nato už hradní protokol vedl. Jeho práce protokoláře si prezident Václav Klaus i jeho žena Livie vážili a veřejně ho chválili.

Do popředí zájmu se dostal v roce 2013, kdy ho Klaus přes odpor tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga prosadil jako budoucího velvyslance ve Vatikánu.

Do Říma nakonec Forejt neodletěl, protože na Zemanovu žádost zůstal šéfem protokolu s tím, že se ambasadorem u papeže stane v roce 2017, až když bude končit Zemanovo volební období.

To potvrdil Zeman loni v dubnu, na návštěvě papeže představil svého „Jindříška“, jak mu s oblibou říká, jako „hluboce věřícího člověka, a jak doufá, také budoucího velvyslance ve Vatikánu“.

Přešlap u papeže

Podle informací Práva ale právě zde udělal Forejt svůj první kiks, protože před papeže Františka přivedl současně prezidenta i arcibiskupy Dominika Duku a Jana Graubnera.

Papež se ale s nimi odmítl bavit a byli vykázáni do dvou separátních místností, protože František alianci trůnu a oltáře vnímá silně negativně. Papež se podle vatikánského rozhlasu „mračil tak, jak jej mračit se dlouho nikdo neviděl“.

Životopis „nepostradatelného protokoláře“ má i několik dalších skvrn. Pochybnosti vzbudil Forejt tím, že určitý čas používal titul JUDr., ačkoli právnickou fakultu nedostudoval.

Kováčův pohřeb i kauza Brady

V minulých měsících udělal Hrad několik vážných chyb, které se přičítají na Forejtův vrub. Viditelným zaváháním byl pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, kam česká delegace dorazila pozdě.

Velké pozdvižení vyvolal případ Jiřího Bradyho. Tomu měl Forejt volat do Kanady, že byl navržen na vysoké státní vyznamenání, které mu prezident předá 28. října na Hradě. Brady nakonec medaili nedostal a Forejt nedokázal hodnověrně vysvětlit, proč Bradymu volal. [celá zpráva]

Posledním lapsem bylo, když prezident vyčetl americkému velvyslanci Andrewu Schapirovi, že jako jediný velvyslanec nedorazil na oslavy 28. října na Pražský hrad. Když to velvyslanec vyvrátil, Zeman se mu omluvil a za viníka označil svůj protokol. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Forejt potvrdil, že volal Bradymu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v úterý potvrdil, že volal pamětníkovi holokaustu Jiřímu Bradymu ohledně státního vyznamenání, informoval ho však prý...

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Výběr článků

Načítám