Hlavní obsah

Zeman se omluvil americkému velvyslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pátek omluvil americkému velvyslanci Andrewovi Schapirovi za slova o jeho údajné neúčasti na oslavách 28. října. Zeman slova pronesl při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman ve svém vystoupení dne 9. listopadu 2016 při příležitosti amerických prezidentských voleb zmínil i neúčast amerického velvyslance na oslavách státního svátku 28. října 2016. Tuto informaci prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře,” uvedl Hrad v tiskovém prohlášení.

„Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,” stojí v prohlášení.

Neúčast ambasadora odmítla americká ambasáda a účast Schapira potvrdil i německý velvyslanec.

V  pátek účast velvyslance potvrdil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Je rád, že se prezident omluvil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrew Schapiro

K omluvě Zemana vyzval i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). [celá zpráva]

Co prezident mimo jiné řekl v projevu ke zvolení Donalda Trumpa
Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě.
zdroj: Hrad.cz

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček původně prezidentovo vyjádření bagatelizoval slovy, že velvyslanec byl na oslavě „neviditelný”. [celá zpráva]

Schapiro s chotí vzali celou záležitost s humorem. „Někteří lidé se mě ptají, jestli se manžel umí stát neviditelným. Ano, ale pouze když má doma něco dělat,” napsala na Twitteru velvyslancova manželka Tamar Newbergerová.

„To je pravda,” potvrdil v reakci Schapiro.

Anketa

Je podle vás Zemanova omluva s výhradou "pokud informace nebyla správná" dostatečná?
Ano
38 %
Ne, ale aspoň něco
5,9 %
Ne
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8411 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám