Hlavní obsah

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý o rozvázání pracovního poměru.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„Jindřich Forejt se k dnešnímu dni, tedy k úterý 6. prosince 2016, z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou ke dni 31. prosince 2016,” uvedl Ovčáček s tím, že žádosti bylo vyhověno.

Forejt podle ministerstva zahraničí zůstává zaměstnancem Černínského paláce a má neplacené volno. „Mohu potvrdit, že pan Forejt je veden v evidenci zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Momentálně je na neplaceném služebním volnu. V resortu má asistentskou pozici. Pokud o to požádá, má nárok na odpovídající pozici,” citovala ČTK Irenu Valentovou z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

V prezidentské kanceláři Forejt působil od roku 2002, od roku 2004 byl šéfem odboru.

Podle Ovčáčka zatím není nikdo vedením protokolu pověřen. „Budeme to řešit v budoucnosti,” uvedl Ovčáček v České televizi. Spekulace o Miroslavu Sklenářovi jako Forejtovu možném nástupci Ovčáček odmítl komentovat.

Mynář se Sklenářem jedná

„Není tajemstvím, že se s panem Sklenářem známe historicky, protože dlouhou dobu na Hradě působil. Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli by uměl najít prostor nebo společně jestli bychom uměli najít prostor, pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb,” řekl ČTK Mynář.

„Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není,” dodal Mynář na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta.

Forejt byl spojen s několika diplomatickými přešlapy prezidentské kanceláře. Protokol pod jeho vedením měl být odpovědný za pozdní příjezd hlavy státu na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče a Forejtovo jméno bylo skloňováno rovněž s kontroverzí kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Protokol rovněž hlavu státu nepřesně informoval o údajné nepřítomnosti amerického velvyslance ve Vladislavském sále 28. října.

V pondělí přinesl server Hlidacipes.org informaci, že disponuje videem, na němž Forejt mimo jiné užívá drogy.

O Forejtově konci se v posledních dnech spekulovalo. Hrad ještě v pondělí nechtěl informace jakkoli komentovat. [celá zpráva]

Jindřich Forejt

Narozen 26. října 1977 v Karlových Varech.

Narozen 26. října 1977 v Karlových Varech.

Narozen 26. října 1977 v Karlových Varech. Studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Mnichovské univerzitě Ludvíka Maxmiliána; podle vyjádření škol ani jednu nedokončil.

Narozen 26. října 1977 v Karlových Varech. Studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Mnichovské univerzitě Ludvíka Maxmiliána; podle vyjádření škol ani jednu nedokončil.

V kanceláři prezidenta republiky byl zaměstnán od roku 2002, šéfem protokolu byl od dubna 2004.

V minulosti se o Forejtovi hovořilo jako o možném velvyslanci ČR ve Vatikánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám