Hlavní obsah

Lidovecké ministry není třeba měnit, řekl Sobotka po bilancování s Bělobrádkem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na závěr bilančních jednání se členy vlády se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) schází s předsedy koaličních stran. V pátek po jednání se šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem Sobotka novinářům řekl, že lidovecké ministry není třeba měnit. S předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem se má šéf kabinetu sejít ve středu ráno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Premiér uvedl, že s Bělobrádkem řešil kromě jeho resortu vědy a výzkumu i lidovecké ministry – šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku a ministra kultury Daniela Hermana. „Nenavrhl jsem výměnu některého z lidoveckých ministrů. Takto závažné problémy jsem nezjistil,“ komentoval Sobotka.

Když přitom premiér rozhodl, že ve vládě skončí dva sociální demokraté – Svatopluk Němeček a Jiří Dienstbier, apeloval na Bělobrádka i Babiše, aby také zvážili výměnu některých svých ministrů.

K odchodu z vlády vyzval začátkem listopadu prezident Miloš Zeman lidovce Daniela Hermana, který má na starost kulturu. Hlava státu to řekla v souvislosti s kauzou okolo neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu a setkání Hermana s dalajlamou.

Vyšší výdaje na vědu a výzkum

Sobotka po bilanční schůzce s Bělobrádkem také ocenil, že se povedlo dosáhnout široké spolupráce mezi vládou, průmyslem, vysokými školami a vědeckými institucemi.

„Podařilo se také výrazně navýšit výdaje na výzkum a vývoj. V roce 2017 je to o šest miliard více proti roku 2013,“ chválil Sobotka.

Řekl také, že pro koalici bude nyní důležité dotáhnout některé zákony ve Sněmovně a klíčová bude těsná spolupráce koaličních poslanců při hlasování. To se může ukázat hned příští týden, kdy má dolní parlamentní komora řešit protikuřácký zákon či daňový balíček a v jeho rámci změny v elektronické evidenci tržeb (EET).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám