Hlavní obsah

Sobotka bilancoval se Stropnickým. Armáda je jedna z priorit, shodli se

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Posílení ministerstva obrany je pro vládu jedna z priorit, shodli se v úterý po bilančním jednání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Nyní se budou snažit zvýšit nejen počet vojáků, ale i navýšit peníze pro resort obrany. Premiér dodal, že bude rád, když se výdaje na obranu zvýší na 1,4 procenta HDP do roku 2020.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický, premiér Bohuslav Sobotka a náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Článek

V roce 2017 by měl Stropnického resort dostat 52,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o deset procent.

Stropnický chce zvýšit počet vojáků a vojaček ze zhruba 23 tisíc na 30 tisíc, do čehož by podle něj neměli spadat úředníci z ministerstva. „Úředníků v resortu je kolem 1200, nemyslím si, že číslo je nějak přehnané,” poznamenal Stropnický.

Sám by prý byl ochoten snížit fyzické požadavky pro zájemce o vstup do armády. Například kvůli oční vadě by mohlo ministerstvo přijít o možné IT experty – přitom dvě dioptrie podle ministra nejsou problém.

Tři týdny schůzek

Sobotka Stropnickému za jeho práci poděkoval. Zmínil, že je rád, že vláda při chystání vládního programu počítala i se vzrůstajícím nebezpečím v Evropě, a proto věří, že se Česku povede posílit svoji obranu. Dodal, že doufá, že do roku 2020 by se měly zvýšit výdaje na obranu na 1,4 procenta z HDP.

Sobotka se schází s ministry již třetí týden. V rámci „prověřování”, zda jsou resorty vedeny správně, a bilancování s jejich šéfy se již sešel s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem či s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD). Na kobereček k němu přišli i šéf ministerstva dopravy Dan Ťok (ANO) či ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

V tomto týdnu premiéra ještě čeká posezení se stranickým kolegou a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Dále se sejde s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) a vicepremiérem pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám