Hlavní obsah

Sobotkovy priority pro Jurečku: vyplácení podpory zemědělcům a vinařský zákon

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka se má soustředit na to, aby byly zemědělcům vyplaceny podpory a aby byla schválena novela vinařského zákona. Po bilanční schůzce s Jurečkou to řekl šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Jurečka byl prvním z lidoveckých ministrů, se kterým se Sobotka sešel. A víceméně ho chválil.

Sobotka ocenil kroky, které Jurečka podnikl v ochraně zemědělského půdního fondu a půdy jako takové. Podstatné téma je podle něj také vznik a udržení pracovních míst na venkově.

Ministra rovněž pochválil, že se jeho resort dlouhodobě věnuje kvalitě potravin a jejich označování. „Součástí toho je snaha podporovat tuzemské hospodáře,“ podotkl premiér.

Včasné vyplácení podpor

Jako jednu z hlavních priorit označil, aby byly zemědělcům vyplaceny peníze z podpory, kterou schválil kabinet. „Vláda aktivně reagovala na problémy zemědělců se suchem, mrazy, nebo u producentů skotu a mléka. Musí být dokončeny výplaty podpor. Do konce ledna by měly být vyplaceny hlavní podpory,“ uvedl Sobotka.

Jurečka dodal, že ministerstvu se daří plnit cíle, které si vytyčilo. „Zemědělci neměli důvod vylévat nám mléko do polí, takže cítí, že u nás mají podporu,“ řekl ministr.

Oba politici zmínili také novelu zákona o vinohradnictví, která má omezit pančování vína. Norma se nyní nachází v Senátu. „Ve Sněmovně prošel návrh, který ty podmínky ještě zpřísnil. Chci navrhnout, zdali bychom se mohli vrátit k původnímu vládnímu návrhu,“ nastínil Jurečka.

Sobotka doplnil, že věc budou řešit ještě na koaliční radě a že by byl nerad, kdyby práce na zákonu nakonec přišla vniveč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám