Hlavní obsah

Dětský čin roku 2016 má své vítěze

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I rok 2016 má své dětské hrdiny. Ve čtvrtek 1. prosince se v Brožíkově sále na Staroměstské radnici uskutečnilo slavnostní vyhlášení 12. ročníku projektu Dětský čin roku 2016. Do celkem sedmi soutěžních kategorií se se svými příběhy přihlásilo přes 650 dětí.

Dětský čin roku 2016 má své vítězeVideo: Novinky

 
Článek

Jedná se o projekt, který má zá cíl vyzývat děti k tomu, aby dělaly hezké věci a aby pomáhaly svému okolí. Do sedmi kategorií, které tu jsou, patří například Pomoc ostatním, Záchrana lidského života nebo Pomoc v přírodě. Zajímavá kategorie je Dobrý nápad nebo Pomoc na netu,“ řekla Novinkám členka Správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku Alžběta Suchanová.

Další kategorie jsou Pomoc starším lidem, Kolektivní pomoc a další tři ceny byly předány v kategorii Speciální ocenění.

Za záchranu lidského života získala první místo Milena Válková. „Událo se to minulý rok, kdy jsme se jako rodina dozvěděli, že můj bráška onemocněl těžkou aplastickou anemií a já jsem se stala dárkyní kostní dření. Minulý rok v prosinci jsem mu tedy darovala kostní dřeň, ale bohužel se to nezadařilo. Darovala jsem mu teda lymfocyty, ale to se také nepodařilo. Celý průběh se tedy opakoval. Znovu jsem podstoupila veškerá vyšetření a znovu mi odebrali kostní dřeň. Letos v dubnu jsme se dozvěděli, že se to zlepšuje. Neváhala jsem ani vteřinu. Byla to pro mě hotová věc, že mu určitě pomůžu,“ popsala svůj příběh s názvem Sourozenecká láska patnáctiletá Milenka z Brna.

Letos se jednalo o 12. ročník, do kterého se přihlásilo zhruba 650 dětí. Při slavnostním vyhlašování je podpořili patroni jednotlivých kategorií z řad populárních osobností jako například Jitka Čvančarová, Jan Révai nebo Martin Dejdar.

Reklama

Výběr článků

Načítám