Hlavní obsah

Bytové družstvo na Rychnovsku válčí s legionellou

Právo, Vladislav Prouza

Stavební bytové družstvo Průkopník v Rychnově nad Kněžnou válčí s legionellou. Bakterie se objevila v rozvodech teplé vody bytových domů v Rychnově, Častolovicích a Vamberku. Družstvo spravující na Rychnovsku desítky domů nyní vodu předehřívá na 75 stupňů a plánuje kompletní výměnu vodovodních trubek.

Foto: , Novinky

Článek

Legionella se vyskytla v objektech družstva Průkopník vůbec poprvé. Výskyt prokázaly rozbory v domech starých dvacet až třicet let. Bakterie je nebezpečná hlavně pro lidi s oslabeným imunitním systémem.

„Vysoké dávky mohou u oslabených jedinců v horším případě způsobit těžší formu zápalu plic, tzv. legionelózu, nebo se mohou projevit jako tzv. pontiacká horečka, která nepostihuje plíce, ale jen horní cesty dýchací,“ přiblížila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

„Uživatelé bytů by měli vyvařit sprchové hlavice a opatrně nakládat s přehřátou vodou, aby nedošlo k opaření. Vodu by měli nejprve odpustit,“ poradil technik družstva Průkopník Jaroslav Ptáček.

Podnět k rozborům vody kvůli legionelle dala obyvatelka družstevního domu v Týništi nad Orlicí. „Dala kontrolní otázku, zda provádíme v souvislosti s legionellou odběry teplé vody. Nechali jsme udělat dvanáct odběrů, z nichž bylo osm pozitivních,“ popisuje Ptáček.

Družstvo nevylučuje v rozborech pokračovat, i když nejde o lacinou záležitost. Jeden přijde zhruba na tisícovku. „Jde o to, aby lidi, pokud by další rozbory byly negativní, neprotestovali, že mrháme penězi,“ podotkl Ptáček.

Výměna rozvodů

Náklady na likvidaci nebezpečné bakterie podle ředitele bytového družstva Bohuslava Rouska obyvatelé jednotlivých bytů bezprostředně nezatíží.

„Každý dům disponuje fondem, z něhož se podobné záležitosti hradí. Jelikož s tím doposud nemáme žádné zkušenosti, nelze přesně říci, kolik to bude stát. Záleží, jaká se budou provádět opatření. Rozvody nebudeme měnit pouze kvůli legionelle. Mnohé jsou zastaralé a bylo by je stejně třeba vyměnit,“ podotkl Rousek.

Rozvody teplé vody plánuje družstvo vyměňovat po letošních Vánocích. Výměnu družstvo postupně ve všech domech provede během jednoho dne.

„Ráno začneme a večer vodu opět pustíme,“ slibuje Ptáček. Náklady na jeden byt se mají pohybovat okolo deseti tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám