Hlavní obsah

Ludvík chce odpapírovat české zdravotnictví

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úkolem nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) je podle premiéra Bohuslava Sobotky sehnat co nejvíce peněz pro resort. Ludvík na středeční tiskové konferenci ke svému uvedení do funkce řekl, že prioritou je růst mezd lékařů a sester a „odpapírování” zdravotnictví. Ludvíka ve středu dopoledne do čela ministerstva zdravotnictví jmenoval prezident Miloš Zeman.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) uvedl 30. listopadu v Praze do funkce nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka.

Článek

Sobotka na začátku konference poděkoval odcházejícímu ministru Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD) za vedení resortu, v jehož čele stál téměř tři roky. Upřesnil, že je rád, že se mu povedlo resort finančně stabilizovat, že se mu podařilo prosadit zvýšení platů lékařů i sester.

Premiér zmínil, že jedním z hlavních úkolů pro Ludvíka je bránit české zdravotnictví před zprivatizováním. Ludvík přiznal, že chce postavit „čínskou zeď”, která by bránila zdravotnictví před vysáváním peněz soukromými subjekty. Podle svých slov hodlá být ministrem pacientů. [celá zpráva]

Snížit byrokracii

Ludvík připustil, že po nástupu do úřadu bude řešit akutní problémy, tedy nedostatek zdravotních sester na lůžkové péči, problémy s Vojenskou zdravotní pojišťovnou a legislativu. Konkrétně chce prosadit protikuřácký zákon, zákon o vzdělávání lékařů, zákon o dlouhodobé a paliativní péči. Poslední prioritou, kterou si určil, je odpapírování resortu. Připadá mu totiž, že míra byrokracie je nyní až neúnosně vysoká.

Ludvík předeslal, že největší problém, který sám zažil, je nedostatek zdravotních sester, ale nyní už má řešení, a proto by se mu brzy mělo povést záležitost vyřešit.

Sobotka zase přiznal, že mu hodně záleží na protlačení tzv. protikuřáckého zákona. „Byl bych rád, kdyby se koaličními hlasy podařilo protikuřácký zákon prosadit,” řekl premiér.

 Nový ministr pacientů

Ludvík dorazil společně se Sobotkou na ministerstvo krátce před 12:00. Na schodech je přivítal odcházející ministr zdravotnictví Němeček. Všichni tři se pak odebrali do Němečkovy pracovny, kde se Ludvík seznámil se svým novým týmem spolupracovníků.

Zeman Ludvíka přijal na Hradě už 22. listopadu. Nový ministr tehdy po setkání novinářům řekl, že chce být ministrem všech pacientů. Ve vedení motolské nemocnice by ho prozatím měl nahradit jeho náměstek Pavel Budínský. Dodal, že prezident ho vyzval, aby urychlil přípravu zákona o hospicové péči.

Připomenul, že ve zdravotnické branži se pohybuje již 28 let a zná všechny lobbistické skupiny. Prioritou je pro něj také schválení protikuřáckého zákona.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík

Němeček byl osmnáctým ministrem zdravotnictví České republiky a druhým nejdéle sloužícím. V úřadu vydržel téměř tři roky. Jeho rekord překonal pouze ministr zdravotnictví Leoš Heger, který byl ve funkci celé tři roky.

Reklama

Související články

Miloslav Ludvík: Budu ministrem pacientů

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) se zhostí funkce ministra zdravotnictví 1.prosince. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem novinářům...

Zeman odvolal Němečka s Dienstbierem

Prezident Miloš Zeman odvolal v úterý na návrh předsedy vlády k 30. listopadu Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka z ministerských postů. Oznámil to mluvčí...

Výběr článků

Načítám