Hlavní obsah

Elektronickou evidenci tržeb chtějí upravit i lidovci

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Už neplatí, že se do zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET) nemůže zasahovat, a proto předložíme vlastní návrhy na změny. V úterý po jednání poslaneckého klubu to oznámili lidovci. Z evidence chtějí vyjmout všechny plátce paušální daně a prodejce na farmářských trzích. Jsou tedy už druhou vládní stranou, která chce evidenci měnit ještě předtím, než vůbec začne platit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Neplatí tedy ten argument, který nám byl celou dobu jednoznačně dáván, že nejsou možné výjimky. Z tohoto důvodu my, pokud tedy už neplatí premisa, že není možné do zákona zasahovat, předložíme naše návrhy,“ oznámil v úterý šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

EET by se podle KDU-ČSL měla vztahovat jenom na poplatníky s ročním obratem vyšším než 414 tisíc korun, kteří uplatňují paušál. Z evidence chtějí také vyjmout obchodníky na farmářských trzích.

„Chceme, aby se daně přiznávaly a platily. Pro tyto skupiny obyvatel je to však zbytečná komplikace a zbytečný náklad,” doplnil Bělobrádek.

Se změnami v EET jako první přišel minulý týden šéf státní kasy Andrej Babiš. Ve Sněmovně chce navrhnout pozměňovací návrh, aby se evidence nevztahovala na e-shopy. Chce také vyjmout podnikatele, kteří mají roční příjmy nižší než 250 tisíc. Místo toho, aby museli evidovat tržby, sjednali by si s finančním úřadem paušální daň.

Opozice žádá zrušení EET

Zatímco vládní strany se nyní předhánějí, jak EET změnit, pravicová opozice navrhuje ji úplně zrušit. To chce jak TOP 09, tak ODS.

Šéf modrých Petr Fiala v úterý uvedl, že evidence je připravena zmateně. „Podnikatelé neví, koho všeho se bude týkat, a když má vejít v platnost, tak máme před sebou najednou hrozně výjimek. To je nepřijatelný chaos, hazardování s lidmi a jejich penězi. Pro nás existuje jediná varianta - zrušení EET,” řekl Fiala před jednáním Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám