Hlavní obsah

Zrušte zvýšení daní, bylo dočasné pro dobu krize, vyzývá vládu Kalousek

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v pondělí vyzval vládu ke snížení sazeb DPH na 10 a 20 procent, zrušení solidární přirážky u daně z příjmu fyzických osob a zrušení stropu zdravotního pojištění. Kalousek uvedl, že to jsou opatření, která za krize ekonomiky sám zavedl jako ministr financí na dobu určitou. Současná vláda ovšem časové omezení zrušila a nechává opatření v platnosti. Podle Kalouska je na čase peníze lidem vrátit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Zdůrazňuji, že se zde nejedná o daňový populismus, ale že bychom rádi, kdyby lidé dostali zpátky všechno to, co souviselo se sliby nebo s původně uzákoněnou časově omezenou platností,” řekl na konferenci Kalousek s tím, že se pokusí své plány prosadit prostřednictvím dvou pozměňovacích návrhů k zákonu o daních.

„Nejprve se zvýšila DPH v souvislosti s penzijní reformou, a v okamžiku, kdy je zrušena penzijní reforma, tak má jít zpátky i ta snížená sazba DPH. Podruhé byla zvýšena DPH i solidární přirážka, ale na tři roky,” připomněl Kalousek zamýšlenou dočasnost opatření.

Peníze se podle něj lidem měly vrátit 1. ledna 2016, protože jím zavedená opatření končila na konci roku 2015, nynější vláda podle něj ovšem tuto lhůtu zrušila.

Vláda je pokrytecká, tvrdí Kalousek

Současné vládní strany proto šéf TOP 09 nazval pokryteckými, protože ho v době, kdy jako ministr zvyšoval daně, kritizovaly, ale samy pak zrušily lhůtu, do níž se mělo vše vrátit do původního stavu. Sám chce prosadit snížení sazeb DPH na 10 a 20 % z nynějších 15 a 21 %.

Strop zdravotního pojištění by Kalousek chtěl zrušit v době, kdy se o něm bude jednat. Celkově se podle něj lidem vrátí 45,2 miliardy korun. „U DPH je to jenom za rok 2016 18 miliard, solidární přirážka je 2,2 miliardy a zdravotní pojištění 1,8 miliardy. V souvislosti s penzijní reformou si stát zcela neoprávněně ponechává 25 miliard korun,” uvedl celý výčet Kalousek.

Kalousek svůj záměr avizoval již minulý týden. „V době hospodářské krize jsme požádali veřejnost o zdrženlivost v příjmech a navrhli jsme a uzákonili řadu úsporných opatření, která byla ale časově limitována,“ řekl tehdy Kalousek Novinkám. Nyní by tedy podle něj bylo spravedlivé lidem vše vrátit.

Anketa

Souhlasíte s Miroslavem Kalouskem, že jeho dočasná krizová opatření by už měla současná vláda zrušit?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5166 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám