Hlavní obsah

Kalousek: Shodit lex Babiš kvůli drobné chybě je jako vylít s vaničkou i dítě

– Praha
Novinky, bja

TOP 09 je připravená podpořit lex Babiš, tedy zákon o střetu zájmů. Její předseda Miroslav Kalousek ve středu novinářům sdělil, že pokud by někdo nehlasoval pro přijetí zákona z důvodu drobné chyby, která se v něm vyskytla, tak by šlo o problém zástupný, nikoli skutečný.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Je na tom pikantní, že tu údajnou chybu způsobil nový ministr pro legislativu (Jan Chvojka – pozn. red.). Pokud bychom měli kvůli této drobné technické chybě shodit celý zákon, tak bychom vylili s vaničkou i dítě,” sdělil médiím Kalousek.

„Pokud se tím někdo cítí poškozen, nechť navrhne rychlou novelu nebo ať to dá k Ústavnímu soudu, pro nás to není důvod hlasovat proti tomuto zákonu. Pokud by to byl pro někoho důvod, tak je to důvod zástupný, nikoli skutečný,” dodal.

Zákon o střetu zájmů zvaný též Antibabiš by měl členům vlády zamezit vlastnit média a zakázat veřejné zakázky či investiční pobídky společnostem vlastněným některým ministrem.

Ovšem jak Právo ve středu informovalo, ve Sněmovně vznikla chyba, když vypadlo jedno písmeno v klíčovém paragrafu. Kvůli ní by pak média nesměli vlastnit ani poslanci, senátoři a další veřejní funkcionáři. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Kalousek je i přesto připraven zákon podpořit, podle něj je totiž podstatné, aby prošel. „Vzhledem k tomu, jak se mění svět kolem nás, tak je velice důležitý. Mrzí nás, že je vůbec potřeba, protože veřejné mínění něco takového vůbec nedovoluje. Dnes veřejné mínění, částečně spoutané řetězy, které jsou kolem mediálních subjektů, něco takového připouští. Pokud to připouští veřejné mínění, tak je zákon nezbytný,” uzavřel Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám