Hlavní obsah

Vánoce bílé nebudou. Teploty se udrží mírně nad nulou a sněhu spadne málo

Novinky, nes

Letošní Vánoce zřejmě bílé nebudou. Průměrné denní teploty by se v následujících čtyřech týdnech měly pohybovat lehce nad nulou, přičemž nejvyšší teploty lze očekávat právě o Vánocích. Pod bod mrazu klesnou teploty jen v noci. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a následující čtyři týdny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V prvním týdnu sledovaného období, tedy od 28. listopadu do 4. prosince, meteorologové předpovídají, že se maximální denní teploty budou pohybovat v rozpětí od 0 do 5 stupňů Celsia, v noci by pak minimální teploty měly poklesnout na - 1 až - 6 stupně, což odpovídá dlouhodobému průměru, až slabému podprůměru.

Zrovna tak množství srážek by mělo být průměrné, přibližně 5 až 14 milimetrů.

„Další týden vychází teplotně průměrný a ostatní dva týdny období teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v posledních dvou týdnech v rámci Česka pohybovat kolem 3 stupňů Celsia a průměrná týdenní minimální teplota kolem -2 stupňů Celsia,“ uvádí ČHMÚ na svém webu.

Také z hlediska srážek bude první prosincový týden průměrný, až slabě nadprůměrný, s průměrným týdenním úhrnem kolem 10 milimetrů.

Zbývající dva týdny budou průměrné až slabě podprůměrné, tj. s maximálním průměrným úhrnem do 10 milimetrů.

Nejnižší naměřená průměrná teplota v daném období činila - 5,3 stupně Celsia (v roce 1969), nejvyšší pak 4,5 stupně Celsia, což bylo v roce 2006. Průměrný úhrn srážek pro čtyři adventní týdny činí 42 mm, přitom nejnižší hodnota byla naměřena v roce 1953, kdy průměrně spadly pouze 4 mm.

Naopak nejvyšší průměrný úhrn srážek meteorologové zaznamenali v roce 1974, kdy spadlo 82 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám