Hlavní obsah

Záchranáři v Ostravě zasahovali v ochranných oblecích. Vezli vážně nakažené dítě

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Potřetí v letošním roce využili moravskoslezští záchranáři pohotovostní posádku Týmu pro specializované činnosti. Ta musela v pátek zajistit převoz malého dítěte nakaženého závažným typem infekčního onemocnění. Z Ostravy jej převáželi do Brna. Právu to řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: ZZSMSK

Záchranáři převáželi vážně nemocného chlapečka ve speciálním voze a v ochranných oblecích.

Článek

Podle mluvčí Vítkovické nemocnice Radky Miloševské je u dítěte podezření na plicní formu tuberkulózy. „Diagnóza zatím není potvrzena, musí se udělat testy. Proto byl převezen na specializované pracoviště do Brna. Výsledky budou během několika týdnů,“ upřesnila mluvčí nemocnice. Podle ní byl při převozu chlapeček ve stabilizovaném stavu. Situaci nyní řeší i krajští hygienici.

„Přesto, že se nejednalo o žádnou exotickou chorobu, museli členové týmu využít ochranných obleků a dalšího vybavení, které mají k dispozici pro tyto případy. Za dodržení odpovídajícího stupně ochrany převezli pětiměsíčního, vážně nemocného chlapečka, z jednotky intenzivní péče Vítkovické nemocnice na Kliniku dětského infekčního lékařství v Brně,“ upřesnil Humpl.

Připomněl, že velkou pomocí při těchto transportech je pro záchranáře vozidlo se speciální zástavbou. To záchranáři v Moravskoslezském kraji využívají teprve od letošního srpna. „Od léta již třikrát významně pomohlo při bezpečné přepravě infekčních pacientů,“ podotkl Humpl.

Ve voze se vytvoří aktivní podtlak

Toto vozidlo jako první v České republice disponuje zcela oddělenou kabinou řidiče a nástavbou, tedy ambulantním prostorem. Pro možnost komunikace jsou obě části propojeny interkomem, kterým může posádka pracující u pacienta komunikovat s kolegy v kabině. Speciál obsahuje kombinaci nejmodernějších technologií pro jemnou filtr ventilaci kontaminovaného vzduchu přes jednotku, která v nástavbě vytvoří aktivní podtlak a tím velmi výrazně sníží riziko přestupu mikroorganismů mimo vozidlo.

Foto: ZZSMSK

Záchranáři převáželi vážně nemocného chlapečka ve speciálním voze a v ochranných oblecích.

Současně je však uvnitř vozidlo upraveno tak, aby v případě výjezdu k pacientovi s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, bylo rychle připraveno a odstrojeno k co nejsnazší dekontaminaci a dezinfekci. „Ve vozidle je pro převoz rizikových infekčních pacientů speciální nástavba nosítek, která dovoluje vyměnit klasické lůžko za transportní izolační prostředek. Jde o takzvaný bio box,“ vysvětlil ještě mluvčí záchranářů.

Celoplošné očkování zrušeno v roce 2010

Celoplošné očkování dětí proti tuberkulóze bylo v Česku zrušeno v roce 2010. Dle vyhlášky se tak vakcinují pouze děti z rizikových skupin. Rozhodnutí je tak na rodičích. Zároveň vakcína neposkytuje stoprocentní ochranu před touto nemocí a má i vedlejší nežádoucí účinky.

Důvodem zrušení celoplošného očkování proti tuberkulóze u dětí bylo to, že u nás dlouhodobě klesá toto onemocnění. Za rok je v Česku evidováno kolem 6 až 8 nových případů.

Původcem tuberkulózy je mykobakterie Mycobacterium tuberculosis. Přenáší se na člověka z jiného nemocného, který bakterii vykašlává, vzácněji i ze zvířat (např. skot domácí).  Člověk se tak může nakazit vdechnutím bakterie, ale také pitím tepelně nezpracovaného mléka.

Nejlepší ochranou je snížit kontakt s rizikovými skupinami lidí, mezi které patří například bezdomovci či narkomani, ale i obyvatelé zemí, kde je výskyt tuberkulózy mnohem častější.

Reklama

Výběr článků

Načítám