Hlavní obsah

O vydání ruského hackera usilují vedle USA i Rusové

• Aktualizováno

O vydání Rusa Jevgenije Nikulina, který je v Česku držen ve vazbě pro podezření z hackerství, požádalo vedle Spojených států i Rusko. Muž byl českými policisty zadržen ve spolupráci s americkou FBI v říjnu. Američané jej podezírají z útoků na sociální síť LinkedIn a servery společností Dropbox a Formspring. Ve středu to oznámila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněném na jeho instagramovém profilu.

Článek

Kalifornský federální soud obvinil Rusa z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Ruská strana Nikulina podezřívá z krádeží přes internet se škodou cca 88 000 korun. Zatykač za čin z roku 2009 vydal soud letos v listopadu.

O možném vydání Nikulina by měl rozhodovat pražský městský soud. Kdy se tak stane, není jasné.

„Pakliže se sejde více žádostí o vydání téže osoby, budeme posuzovat podmínky přípustnosti vydání ve vztahu ke každé z těchto žádostí samostatně,” řekla mluvčí soudu Markéta Puci.

Dodala, že po právní moci rozhodnutí soudu může nastat situace, kdy by bylo přípustné vydání do obou států. „Potom je na ministru spravedlnosti, aby rozhodl o tom, kterému státu bude tato osoba vydána,” podotkla.

Pokud by soud žádosti o vydání pravomocně vyhověl, poslední slovo bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž může rozhodnout bez ohledu na soudní verdikty.

Advokát o ruské žádosti zatím neví

Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za „součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům”.

Pracovníci konzulárního oddělení ruského velvyslanectví muže koncem října navštívili ve vazební věznici na Pankráci, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav, podmínky věznění a probrali s ním jeho případ. Ruští diplomaté trvají na jeho převozu do Ruska a doufají v nestranné posouzení případu ze strany českých úřadů.

Nikulinův advokát Adam Kopecký uvedl, že o ruské žádosti o extradici zatím neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám