Hlavní obsah

Krev jí zavedli rovnou do plic, to jí zachránilo život

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pacientce Bohumile J., která už od narození trpí velmi těžkou vrozenou srdeční vadou, už nikdo nedával šance na přežití. Díky kardiochirurgům v pražské nemocnici Na Homolce se ale těší dobrému zdraví.

Pacientku s vrozenou vadou srdce odmítli operovat. Zachránili ji v Nemocnici Na HomolceVideo: Novinky

 
Článek

Na Homolce operují nejkomplikovanější vady srdce už deset let. „Paní Bohunka měla vyvinutou jen jednu komoru, chyběla jí srdeční přepážka mezi komorami, takže se jí mísila okysličená a neokysličená krev. Ta neokysličená krev se jí dostávala do celého těla a ona promodrávala,“ vysvětlila pro Novinky vedoucí centra pro dospělé pacienty s vrozenou srdeční vadou Jana Rubáčková Popelová.

Dodala, že tato vada byla považována za neoperovatelnou. Tým specialistů provedl rizikovou operaci tzv. fontanovského typu, kdy se neokysličená krev vede přímo do plic. Kdyby pacientka nepodstoupila tuto operaci, tak by zemřela.

Paní Bohunka od dětství podstupovala nejrůznější kontroly, ale operace se nemohla dočkat. „Nikomu se do toho nechtělo,“ přiznává dnes už s úsměvem. Když jí srdce selhalo, tak už byla v péči lékařů, kteří jí zachránili život. Dnes je devět let po operaci a žije se jí dobře. „Chodila jsem na jógu, ale už cvičím doma. Musím na sebe být samozřejmě opatrná, kdykoliv si o to tělo řekne, musím odpočívat,“ říká paní Bohumila, které se nikdy nesnilo o tom, že by vyšla až dvě patra bez obtíží.

Srdeční vadu má jeden ze sta

S vrozenou srdeční vadou se narodí asi jedno dítě ze sta. Kritické vady jsou operovány hned po narození, ostatní v dětském věku. U mnoha je ale nutná další operace po deseti až dvaceti letech. „Někteří tito pacienti si myslí, že jsou uzdraveni a přestanou po dosažení dospělosti chodit na kontroly. U nás se pak objeví, až když mají velké obtíže,“ říká kardioložka Rubáčková Popelová.

Na kardiochirurgii v Nemocnici Na Homolce jsou odesíláni pacienti s nejsložitějšími vadami srdce nejen z celé České republiky, ale i z ciziny. V Česku je takto nemocných zhruba třicet tisíc dospělých. Každoročně jich přibude 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám