Hlavní obsah

Bělobrádek Sobotku nevyslyší, lidovecké ministry měnit nebude

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovci neplánují měnit své tři členy vlády, oznámil na úterní tiskové konferenci předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Reagoval tak na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který se rozhodl vystřídat dva sociálnědemokratické ministry a vyzval koaliční lidovce a hnutí ANO, aby také zvážili případné změny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Vyhodnotili jsme si naše tříleté působení ve vládě Bohuslava Sobotky. Rozhodně nevidíme důvod, aby došlo ke změně členů vlády KDU-ČSL. Ve svém snažení jsme úspěšní,“ prohlásil Bělobrádek.

Lidovci mají v kabinetu tři zástupce - kromě Bělobrádka ještě ministra zemědělství Mariana Jurečku a šéfa resortu kultury Daniela Hermana.

Sobotka rozhodl, že z vlády vyhodí ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Němečka nahradí šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, křeslo Dienstbiera dostane poslanec Jan Chvojka.

Premiér zároveň vyzval ostatní koaliční strany, aby rovněž zvážily případné změny. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš i Bělobrádek to ale odmítli.

Jurečka míří za Sobotkou

Sobotka se už druhý týden setkává se členy vlády na bilančních schůzkách, při kterých hodnotí dosavadní práci resortů a rozebírá priority pro příští rok. Mluvil například se svými spolustraníky - ministrem průmyslu Janem Mládkem, šéfkou resortu školství Kateřinou Valachovou či ministrem spravedlnosti z koaličního hnutí ANO Robertem Pelikánem.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

V úterý odpoledne se premiér setká s prvním lidoveckým členem kabinetu - ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. Ve čtvrtek má naplánované jednání s šéfem kultury Danielem Hermanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám