Hlavní obsah

Stanice zásobující vodou Žižkov a Malešice se opravuje. Dodávky by to ohrozit nemělo

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolí čerpací stanice Hrdlořezy na rohu ulic Koněvova a V Jezerách, která zásobuje pitnou vodou pražské čtvrti Žižkov a Malešice, obsadili od léta dělníci. Tuto důležitou součást pražské vodovodní sítě kompletně opravují. Práce potrvají přes rok. Lidé se nemusejí bát, že jim přestane téct voda z kohoutků. Rekonstrukce běží za provozu zařízení, které na místě vyrostlo v 60. letech minulého století.

Oprava čerpací stanice v Hrdlořezích, která zásobuje pitnou vodou Žižkov a Malešice.Video: Lucie Fialová, Právo

 
Článek

Projekt patří k největším investičním akcím Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), které vypukly v letošním roce. Podle Hany Kletečkové z PVS se náklady pohybují ve výši 54 miliónů korun.

„Do zimy chceme dodělat fasádu a pracovat uvnitř objektu,“ popsal Právu Martin Vlk ze společnosti Subterra, která má práce na starosti. Zateplení už je zčásti hotové.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Oprava čerpací stanice v Hrdlořezích, která zásobuje vodou Žižkov a Malešice

V útrobách stavby se například vymění stará čerpadla za nová a veškeré potrubí, které pochází ještě ze 60. let, kdy čerpací stanice vyrostla. Že zařízení je za zenitem, je vidět třeba podle toho, že hřídele netěsní a voda teče, kudy nemá. O kus dál dávno zkorodovala barva na litinovém potrubí a nátěr už hodně popraskal.

Projekt počítá s obnovou transformátorů a silových kabelů, renovací malé vodní elektrárny, repasí turbín, opravou kanalizace, vodovodu a kompletní výměnou kabelových rozvodů.

„Nejtěžší je, že práce probíhají za provozu, musíme se podřídit režimu čerpací stanice. Lehčí je stavět na zelené louce než něco modernizovat,“ konstatoval Vlk.

Obdobné rozsáhlé rekonstrukce PVS zajišťovala například u čerpacích stanic Bruska a Flora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám