Hlavní obsah

Štěch s Pospíšilem se přeli o papaláše i vztah k Číně

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Senátu Milan Štěch se s europoslancem za TOP 09 Jiřím Pospíšilem v nedělní Partii televize Prima přeli o papaláše. Termín Pospíšil použil v souvislosti s návrhem skupiny poslanců na obnovení trestního postihu za hanobení prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Chránit papaláše je nepřijatelné,” konstatoval Pospíšil na margo návrhu, podle něhož by urážka hlavy státu mohla být trestána až ročním odnětím svobody.

Štěcha se termín dotkl a připomněl, že zatímco pro Pospíšilovy voliče bude papalášem on, příznivci ČSSD patrně označí za papaláše Pospíšila a jeho stranické kolegy.

„Vaši kmenoví voliči mě rádi nemají, moji dají toto označení vám,” připomněl šéf Senátu, byť s poslaneckým návrhem také nesouhlasí.

„Papaláš neslouží lidem, ale má výhody,” bránil se Pospíšil, podle něhož se měl prezident Miloš Zeman od poslanecké iniciativy distancovat. Zeman podle něj ochranu nepotřebuje, neboť se coby zdatný rétor obhájí sám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD)

Štěch v této souvislosti poukazoval na zhrubnutí politiky, v níž se stále častěji používají „tvrdá slova”, která by se ve slovníku politiků měla objevovat pouze zcela výjimečně.

Politici hovořili rovněž o oslavách 17. listopadu a neúčasti hlavy státu na oficiálních akcích. Štěch i Pospíšil se shodli, že  prezident se alespoň nějaké akce zúčastnit mohl. Štěch míní, že Zeman možná nechtěl „způsobovat střety”, Pospíšil tvrdí, že neúčastí na oslavách dal najevo, že pro něj Den boje za svobodu a demokracii není až tak důležitým svátkem.

Věnovali se rovněž nedávné kauze s návštěvou dalajlamy a následnému prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Štěch prosazuje vůči Číně pragmatický a věcný přístup, Pospíšil vnímá prohlášení jako nepatřičné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám