Hlavní obsah

Komunisté s ČSSD a SPD-SPO podepsali na Ústecku koaliční dohodu

Právo, ape
Aktualizováno

Koaliční smlouvu podepsali v úterý odpoledne na Krajském úřadě Ústeckého kraje zástupci KSČM, ČSSD a koalice Strany práv občanů (SPO) a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury (SPD). V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice jen těsnou většinu 28 hlasů, podle zástupců stran ale zůstane pevná. Dosud vládli v kraji komunisté se sociálními demokraty. Hejtmanem má být znovu Oldřich Bubeníček (KSČM).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Koaliční smlouvu podepsali zástupci stran v úterý odpoledne na Krajském úřadu Ústeckého kraje

Článek

Nová koalice chce navázat na spolupráci té dosavadní, v posledních čtyřech letech vládla koalice komunistů a sociálních demokratů. „Jednání byla velice korektní. Od začátku byl jasný návrh, jak by měla koalice vypadat. Máme na co navazovat,“ prohlásil hejtman a krajský předseda komunistů Bubeníček. Období, kdy v kraji vládli komunisté se sociálními demokraty, označil za velice úspěšné.

„Nedocházelo zde k žádným skandálům, které by se musely řešit přes média, nebo je musela řešit média,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Oldřich Bubeníček (KSČM)

Jako vůbec v prvním kraji míří na Ústecku do vládnoucí koalice Hnutí Svoboda a přímá demokracie. Ta si do smlouvy s KSČM a ČSSD prosadila dva programové body, kterými jsou odmítnutí migrantů na území kraje a prosazování přímé volby hejtmanů a starostů. Sociální demokraté ani komunisté nemají s požadavky SPD problém.

„My jsme do koalice šli, protože si myslíme, že je to ta nejlepší volba,“ řekl za SPO Petr Šmíd. „Pro nás je to ohromná výzva,“ doplnila ho krajská předsedkyně SPD Tereza Hyťhová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

V 11členné radě koaliční smlouva zajišťuje komunistům většinu šesti křesel, čtyři  obsadí ČSSD a jedno koalice SPD-SPO. Počet náměstků hejtmana se zvýší, nyní jich bude pět místo dosavadních dvou. KSČM a ČSSD bude mít po dvou náměstcích a koalice SPD-SPO jednoho.

Vítězné hnutí ANO, které získalo 20 mandátů, zůstane v opozici stejně jako ODS se sedmi křesly. Podle Bubeníčka koalice nabízí ODS vedení kontrolního výboru a pro ANO výbor finanční. „Všechny strany budou mít, pokud se nabídky chopí, spoluzodpovědnost za chod kraje,“ dodal Bubeníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám