Hlavní obsah

Papalášské manýry, respekt nelze vynucovat, tvrdí kritici zavedení hanobení prezidenta

Novinky, jas, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrh části poslanců uzákonit trestnost urážky prezidenta, glosují další politici s nadhledem. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska je v zájmu prezidenta Miloše Zemana, aby návrh nebyl schválen. Zeman by se podle něj co chvíli ocital v konfliktu se zákonem. Výhrady mají i další poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Nápad části poslanců zavést znovu trestný čin hanobení hlavy státu zavání návratem ke komunistické ochraně papalášů. Stačí trestnost pomluvy,” připomněl na Twitteru europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

Šéf strany Kalousek dodal, že „je ve vlastním zájmu Miloše Zemana, aby se to nikdy neschválilo”. „On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně,” dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka má pocit, že poslanci by měli řešit důležitější věci. Nesouhlasí také s tím, aby se trestní právo používalo v politickém souboji.

„Opravdu se divím, jaké mají poslanci starosti,  že předkládají takové návrhy. Myslím, že jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit. Připomínám, že v Poslanecké sněmovně čeká na projednání celá řada důležitých zákonů, které reálně mohou něco pozitivního ovlivnit,“ řekl Sobotka.

„Trestní právo by nemělo být používáno v politickém boji. Pokud bychom tento trestný čin obnovili, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji a těžko říct, kde by to skončilo,“ dodal.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák poslaneckou iniciativu nepřímo odmítl. „Rád bych i nadále žil v zemi, kde lidé mohou svobodně mluvit i o prezidentovi. Stejně jako prezident mluví o nich,” napsal na Twitteru.

Poslanec Jan Farský (TOP 09 a STAN) dodal, že „když se musí vážnost prezidenta vynucovat hrozbou trestu, není to chybou občanů, ale prezidenta”.

Předseda ODS Petr Fiala varoval, aby nedošlo ke zneužití.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zase v reakci na dotazy Novinek poslal odkaz na skladbu Ach to státu hanobení od The Plastic People of the Universe.

Odcházející ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ve své reakci zmínil i pondělní návrh poslance Jeronýma Tejce na změnu Listinu základních práv a svobod.

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) v reakci pro Novinky vyjádřil své obavy. „Doufám, že se na lex Zeman vztáhne moje poslanecká imunita, abych nedopadl jako opoziční poslanci v Turecku,” sdělil.

Jeho stranický kolega a šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola kolegům doporučil, aby svůj výchovný záměr raději realizovali prostřednictvím podpory občanského vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám