Hlavní obsah

Silnice mohou namrzat. Dopravu v Česku komplikují i mlhy

Aktualizováno

Obezřetní by měli být řidiči, kteří se v neděli ráno či dopoledne vydají na cestu se svým vozem. Hned v několika krajích silničáři hlásí komplikace kvůli počasí. Problémy mohou způsobovat námrazy na silnicích, ale například i mrznoucí mlhy. Obezřetnost je na místě hlavně na mostech nebo v lesních úsecích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Silnice mohou namrzat ve středních Čechách. Teploty v regionu se ráno pohybují od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia. Na většině území je skoro jasno, srážky nejsou hlášeny.

K opatrnosti cestáři nabádají například na silnicích druhé a třetí třídy na Kolínsku, Kutnohorsku, Kladensku, Rakovnicku, Nymbursku a v okolí Prahy. Na Kolínsku a Kutnohorsku by motoristé měli jet opatrně i po hlavních tazích, jako jsou silnice I/2, I/12 nebo I/38.

K obezřetnosti nabádají silničáři také ve vyšších polohách Jesenicka, kde v neděli ráno místy namrzají silnice. Silničáři inertním posypem ošetřili například úsek Rejvíz - Horní Údolí i vozovky v Travné, Zálesí a Nových Vilémovicích.

Zbylé silnice Jesenicka jsou převážně holé a vlhké. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou cesty většinou holé, suché a sjízdné bez omezení.

Výstraha ČHMÚ

Pro Olomoucký kraj platí až do nedělního poledne výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před náledím a na horách i před možnou tvorbou sněhových jazyků.

V kraji je polojasno až skoro zataženo. Na Olomoucku dopravu ztěžuje místy silný vítr, v ostatních okresech fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus osmi do minus jednoho stupně Celsia. Podle meteorologů by odpoledne měla stoupnout nejvýše na plus tři stupně a na horách na minus tři stupně. Vítr by podle předpovědi měl během dne slábnout.

Na mrznoucí mlhy si musí dát řidiči pozor na Prachaticku a Českokrumlovsku. Silničáři byli v terénu celou noc. Všechny silnice v kraji jsou ale sjízdné se zvýšenou opatrností.

Nejhorší situace je ve vyšších polohách Českokrumlovska a Prachaticku, kde se vyskytují mrznoucí mlhy a náledí. Všechny silnice jsou ale ošetřené chemickým nebo inertním posypem.

Uježděný sníh

Na silnicích v nejvyšších polohách Královéhradeckého kraje leží vrstva uježděného sněhu, která je krytá posypem. Dopravní komplikace čekají motoristy na silnici 501 u obce Lukavec na Jičínsku, kde se srazil autobus s traktorem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale v místě je neprůjezdný jeden pruh silnice.

V hradeckém kraji by mělo být jasno až polojasno celý den. Nejvyšší denní teploty vystoupají na tři stupně Celsia, v horských oblastech bude několik stupňů pod bodem mrazu.

Na severu Čech varovali silničáři před ledovkou. Teploty v Libereckém a Ústeckém kraji klesaly v neděli ráno až k 11 stupňům pod nulou, na rašeliništi na Jizerce v Jizerských horách naměřili v 08:00 ráno minus 14,5 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám