Hlavní obsah

Dakota, Tupolev nebo Jumbo Jet v české encyklopedii dopravních letadel

Historie dopravního letectví od konce druhé světové války po současnost z pera českého autora. To je nová Encyklopedie dopravních letadel od publicisty Lukáše Musila, která mapuje takové slavné stroje, jako jsou Douglas DC-3 „Dakota” či Boeing 747 „Jumbo Jet”.

Foto: Profimedia.cz

Douglas DC-3 Dakota. Ilustrační foto

Článek

Nová česká encyklopedie je členěna do 174 abecedně řazených kapitol, které se věnují prakticky všem dopravním letounům, jež po skončení druhé světové války létaly na osobních a nákladních linkách. „Čtenáři tam najdou nejen velké dopravní stroje, ale i menší letadla určená pro regionální přepravu a v neposlední řadě i tzv. bizjety, letouny využívané jednotlivci nebo managementy nadnárodních společností,” řekl o knize Jan Martinec z nakladatelství Regia.

Kniha popisuje nejen slavné stroje, jako jsou např. Douglas DC-3, Antonov An-225 Mrija, BAC/Aerospatiale Concorde, Boeing 747 Jumbo Jet, nebo Airbus A340, ale také i méně známé, často však technicky unikátní typy. Za zmínku stojí Tupolev Tu-144, Pilatus PC-12 nebo Piaggio P.180 Avanti.

„Každá z kapitol obsahuje kromě samotného textu tabulku s technickými parametry a boxy se zajímavostmi a perličkami, které nejsou ve všeobecném povědomí,” dodal Martinec. Čtenáři se dozví například o leteckých rekordech, slavných pasažérech, ale i o nehodách a haváriích, jimiž je historie leteckého průmyslu protkána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám