Hlavní obsah

Mám velikou radost, řekl Zeman po zvolení Trumpa

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman má radost ze zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Uvedl to na středeční tiskové konferenci. Zeman ocenil mimo jiné jasný způsob Trumpova vyjadřování a pozval jej na návštěvu do ČR.

Prezident Zeman ke zvolení Donalda TrumpaVideo: Novinky

 
Článek

„Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb,” přiznal Zeman a připomněl, že jako jeden z mála evropských politiků mu před volbami vyjádřil veřejnou podporu.

„Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně,” dodal prezident a odsoudil „politickou korektnost” jako sbírku „nicneříkajících frází”. Souhlasí rovněž s Trumpovými názory na migraci i boj s mezinárodním terorismem.

Spory s velvyslancem

Trumpovi pogratuloval a pozval jej k návštěvě ČR. Vztahy obou zemí se podle něj dále zlepší a nebudou zatíženy nedorozuměními, uvedl s poukazem na nynějšího amerického velvyslance Andrew Schapira. Ten jej loni kritizoval za plánovanou cestu do Moskvy. Zeman následně vyslovil obavu že Schapiro má dveře na Hrad zavřené.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Ve středu pak naopak poukázal na to, že se Schapiro jako jeden z mála velvyslanců nezúčastnil hradních oslav 28. října. Toto tvrzení americká ambasáda podle ČTK odmítla s tím, že velvyslanec byl na ceremoniálu ve Vladislavském sále přítomen.

Zeman rovněž opět kritizoval média a zpochybnil relevanci předvolebních průzkumů.

České znění blahopřejného dopisu, který zaslal prezident Miloš Zeman Donaldu Trumpovi ke zvolení americkým prezidentem
Vážený pane zvolený prezidente, s velkou radostí se připojuji ke gratulacím k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Když jsem Vám během vypjaté předvolební kampaně jako jeden z mála evropských lídrů vyjadřoval podporu, věděl jsem, že ve Vaší osobě by Spojené státy zvolily prezidenta s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat. Mí političtí oponenti mě nazývali „českým Donaldem Trumpem“, protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku. Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi mají dlouhou tradici. Ve Spojených státech žije největší česká krajanská komunita v zahraničí. Vaše země je největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů. Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii. Naše země sdílí společné hodnoty demokracie a svobody. Spojené státy americké jsou již dlouho naším skutečně strategickým partnerem. Vážený pane zvolený prezidente, Česká republika jakož i já osobně se těšíme, že ve spolupráci s Vámi a Vaší administrativou budeme pokračovat v rozvoji blízkých vztahů mezi našimi zeměmi. Doufám, že brzy navštívíte Českou republiku, kam Vás mám tu čest pozvat. Ještě jednou Vám gratuluji! S úctou Miloš Zeman prezident České republiky
zdroj: Hrad.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám