Hlavní obsah

Babiš: Herman dostal za Lety držkovou od vedení lidovců

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman dostal podle šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) vyčiněno od vedení KDU-ČSL, když spolu politici v září vyrazili do prasečáku v Letech. Babiš to prohlásil v pondělí při příchodu na jednání kabinetu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) v Letech u Písku

Článek

Babiš má s Hermanem velmi dobré vztahy. Ministr financí se svého vládního lidoveckého kolegy zastal, když přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Herman zase předsedu hnutí ANO podržel při kauze ohledně prasečáku v Letech, když Babiš zpochybnil tamní tábor. Politici spolu poté vyrazili položit k památníku květiny.

Začalo se proto spekulovat o sbližování hnutí ANO s lidovci. Babiš to však v pondělí odmítl. „Já mám nějaké vztahy s ministry. Asi tři se mnou mluví a pan Herman je jedním z nich. To je všechno. Za tím nic nehledejte,“ komentoval před Strakovou akademií Babiš.

Na dotaz, kteří další dva ministři se s ním baví, nechtěl odpovědět. „Nechci jim přitěžovat, oni pak mají vždycky problémy ve svých stranách. Pan Herman dostal taky vyčiněno za to, že se mnou jel do Let. Dostal držkovou potom, když mě podpořil v té pseudokauze Lety,“ řekl doslova šéf státní kasy.

Ví víc než já, komentoval Bělobrádek

Lídr KDU-ČSL Bělobrádek se Babišovým slovům zasmál. „To ví víc než já,“ odvětil na otázku, zda měl Herman kvůli Letům problémy ve straně. Sbližování s hnutím ANO nechtěl komentovat.

K výzvě prezidenta Miloše Zemana, aby Herman v souvislosti s kauzou okolo neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu a setkání s dalajlamou odešel z vlády, se Babiš nechtěl vyjadřovat. „Názor pana prezidenta mně nepřísluší komentovat. Vyjadřuji se k našim ministrům,“ uvedl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám