Hlavní obsah

Ukázky z představení Ovčáček čtveráček, herci ze Zlína jsou na roztrhání

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Měl to být jen krátký protest proti jednání politiků z posledních dnů, který divadelníci hodlali zahrát nad rámec sezóny jen v premiéře 6. listopadu a poté v derniéře 17. listopadu. Nakonec si lidé vyžádali přidání dalších pěti repríz. A ještě před samotným uvedením nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček už žádala o hostování ve svých městech řada dalších divadel.

Ukázka z představení Ovčáček čtveráčekVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Politická satira mířící do nejvyšších míst vznikla ve Zlíně během necelého týdne a několika hodin hereckých zkoušek.

„Je to velmi hektické. Ale tak to je. S politickým kabaretem to ani nemůže být jinak. Musí vznikat teď a tady. Dokonce se dělo to, že na ještě zkouškách jsme z novin a televize dostávali nový a nový materiál, který jsme zapracovávali do hry ještě několik hodin před jejím uvedením,“ sdělil ředitel Městského divadla Zlín a režisér takzvaného „nekorektního kabaretu“ Ovčáček čtveráček Petr Michálek.

Něco podobného tady ještě nebylo, proto ten hlad ze strany veřejnosti
režisér a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek

Ovčáček čtveráček - Zpívá HermanVideo: Aleš Fuksa, Právo

Prvotním impulsem pro vznik hry byly dvě zásadní informace. „Jednak zevnitř ze souboru od skupiny Pia Fraus vznikla otázka, co udělá divadlo na 28. října, kam půjdeme zapálit svíčku a jak se postavíme k celé kauze hradního protokolu. A pak vznikl nápad udělat kabaret a padl název Ovčáček. V tu chvíli se rozjel šílený vlak, protože nyní zkoušíme dvě další hry a moc času na další aktivity herci nemají. Věnovali jsme se tomu po práci ve volném čase. Pokud by na začátku nebyla energie, ten přetlak, v životě bychom kabaret nedodělali,“ přiznal Michálek.

Ukázka z představení Ovčáček čtveráček ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

Osmdesát procent textů do scénáře protagonisté sestříhali z novin a televize. „Něco podobného tady ještě nebylo, proto ten hlad ze strany veřejnosti,“ domnívá se ředitel divadla. Jakmile divadelníci rozšiřovali počet repríz, veřejnost lístky přes internet skoupila během chvilky. „Absolutně nestačíme reagovat na divácký zájem,“ přiznal Michálek.

Ovčáček čtveráček - BradyováVideo: Aleš Fuksa, Právo

Dialog z kabaretu Ovčáček čtveráček
Novinář: Je pravdou, že pan prezident omezil pití?
Ovčáček: Já bych to nenazval „omezil pití“
Novinář: No počkejte, bavíme se o alkoholu
Ovčáček: Ano, ano
Novinář: A sám říkal, že vypije denně šest skleniček vína a tři panáky, a vy říkáte, že to omezil, takže omezil pití
Ovčáček: Ten termín používáte vy, já myslím, že není vhodné používat v souvislosti s panem prezidentem termíny „omezil pití”
Novinář: Jak byste to řekl?
Ovčáček: Já bych řekl, že pan prezident dodržuje dietní režim
Novinář: Jen abych si to ujasnil – pije alkohol?
Ovčáček: To je zajímavá otázka – vy ano?
Novinář: Jsem já prezident?
Ovčáček: Ne, já se vás ptám
Novinář: Pije prezident alkohol?
Ovčáček: To je zajímavá otázka a na to vám mám odpovědět ano, nebo ne nebo chcete vědět, co přesně?

Ovčáček čtveráček - prohlášení čtyř politikůVideo: Aleš Fuksa, Právo

O Ovčáčka mají zájem další divadla v zemi

V rozjeté sezóně mají divadelníci problém najít termíny pro další uvedení kabaretu. Navíc ještě před samotným uvedením hry se již ozvala divadla, že by zlínské herce s Ovčáčkem čtveráčkem lidé rádi viděli i v dalších městech.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Představitel Jiřího Ovčáčka v kabaretu Ovčáček čtveráček Marek Příkazký

„Zájem mají divadla v Praze, v Kladně, Olomouci, Děčíně, Vrchlabí, v Ústí nad Labem. Případné hostování u nich budeme rozebírat začátkem týdne. Jak se nám rozleží nedělní premiéra,“ sdělil ředitel.

Ovčáček čtveráček - čínský prezidentVideo: Aleš Fuksa, Právo

Ta dopadla v neděli večer pro zlínské herce nadmíru povedeně.

„Mám radost z toho, že se nám kabaret povedl, byť tam byly rezervy, protože nebyl prostor jej pořádně nazkoušet. Přesto jej diváci ocenili. Mám radost i z toho, že v čase, kdy v divadle plánujeme věci rok dva dopředu, se nám podařil takový kus. Všechna čest hercům, s jakým nasazením do toho šli. Moc si jich za to vážím,“ dodal režisér a ředitel divadla v jedné osobě. Diváci je v závěru ocenili patnáctiminutovým potleskem zakončeným standing ovation.

Jako od Havla

Hlavní hrdina kabaretu, mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, jako by podle Michálka vypadl ze hry dramatika Václava Havla.

„Přece jen nejsme kabaretem ve smyslu hahaha…, že bychom si z něj dělali legraci, snažili jsme se z tématu o Ovčáčkovi, dalajlamovi, vztahu politiků k Číně a neudělení státního vyznamenání panu Bradymu vytvořit příběh, vlastně Havlovsky absurdní. Tím jsme chtěli pojmenovat, zda je, či není pan Ovčáček typickým hrdinou dneška a co nám dnešní doba přináší,“ vysvětlil režisér.

Naší hlavní motivací je, aby tento kabaret rozpoutal diskusi.
režisér a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek

Na otázku, zda nemá ředitel divadla obavy z reakce lidí, kteří jsou sympatizanty prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, Michálek odpověděl: „Nemám. A ty e-maily, které jsem dostal, že mi někdo dá baňu a že by mělo naše divadlo vybuchnout poté, co sem přivedou Araba opásaného bombami, tak to jsem všechno přidal i do textu samotného kabaretu.”

„Pokud má někdo nějakou frustraci nebo si myslí o druhém to či ono, tak nejlepší, co se může stát, je rozpoutat diskusi. Není nejlepší si jen nadávat. A naší hlavní motivací je, aby tento kabaret rozpoutal diskusi. Divadlo by mělo reagovat na to, čím žije společnost,“ dodal ředitel Městského divadla Zlín.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám