Hlavní obsah

Je to mé vítězství, řekl Tejc k Sobotkovu plánu na výměny ministrů

Právo, Karolina Brožová
Praha

Chystané změny ve vládě, o kterých v dopise své spolustraníky informoval v pátek premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, považuje šéf ústavně-právního výboru Sněmovny za soc. dem. Jeroným Tejc za své vítězství. V partaji prý dlouhodobě apeluje za změny. Sobotkův dopis všechny překvapil. O chystaných změnách nemají ponětí ani oranžoví ministři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny za ČSSD Jeroným Tejc prý změny ve straně prosazuje dlouho, ale dosud na to byl sám (na snímku s Michalem Haškem).

Článek

„Oznámení Bohuslava Sobotky o plánovaných změnách ve vládě, vedení strany i programu, považuji za své první vítězství v mé snaze změnit ČSSD a zvýšit naši podporu u voličů. Doposud jsem si na stranických jednáních připadal jako osamocený rebel, když jsem o potřebě změny hovořil,“ řekl Právu.

„Je dobře, že projdeme změnami. Důležité je ale to, jakým směrem se vydáme. A do této debaty se chci hlasitě zapojit,“ dodal Tejc.

Chovanec: Dalo se to čekat

Statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si nechtěl tipnout, kdo by mohl být v Sobotkově kabinetu vyměněn. „O dopise vím, šel celé členské základně. Je to reakce premiéra na povolební situaci. Krok byl očekávaný, premiér si rozmyslel svůj další postup, avizuje změny ve vládě i změnu týmu kolem sebe. Počkejte si na to, jak to premiér okomentuje, změna členů vlády je výhradně v jeho rukou,“ řekl Novinkám Chovanec.

Předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák se zněním Sobotkova dopisu, ve kterém kárá některé své spolustraníky za nižší podporu při krajské a senátní kampani, souhlasí. „Je třeba něco změnit. Pokud premiér, který k tomu má nejblíž, a je nejkompetentnější to hodnotit, chce změnu v týmu na Úřadu vlády, a má pocit, že by prospělo, kdyby přišla nová krev s větší dynamikou, tak asi s tím lze souhlasit,“ řekl Právu Sklenák.

Dienstbier se nebojí

Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier na dotaz, zda cítí ohrožení své pozice ve vládě, Právu řekl: „Proč bych se měl cítit ohrožen? Nebojím se ničeho, co by mělo nastat.“ Podle svých slov v řadě věcí se Sobotkou souhlasí, například s nutností dobudovat odborné zázemí v Lidovém domě.

„Je ve velmi ochablém stavu, bez něj se ČSSD dlouhodobě nemůže obejít. Je na předsedovi, jak si postaví svůj tým v Lidovém domě nebo vládní úrovni. ČSSD potřebuje změnu, musí být schopna oslovovat nejen tradiční voliče, ale mladší lidi, progresívní lidi a obyvatele větších měst, v čemž nevidím rozpor,“ dodal Dienstbier.

Mládek: Nevím, koho se to týká

„Jak to přesně předseda myslel a koho se to týká, nevím,“ řekl ministr průmyslu Jan Mládek, který se o existenci dopisu dozvěděl od Práva.

Sám Mládek může být jedním z těch, kteří by mohli vládní lavice opustit. Po prohře ve druhém kole senátních voleb nabídl Sobotkovi svou rezignaci, ten ji však nepřijal. Bezprostředně po volbách uvedl, že to nyní není téma.

Naší prací se chlubí náš soupeř, tvrdí Marksová

Nejistou pozici však může mít i ministryně práce Michaela Marksová Tominová, které její spolustraníci vyčítají, že dosud nevyřešila problém sociálního bydlení. „Je právo každého šéfa vybírat a měnit svůj tým, může se to týkat kteréhokoli člena či členky kabinetu,“ napsala Právu.

„Jinak jsem přesvědčena, že všichni sociální demokraté ve vládě za sebou máme řadu výsledků, program plníme, ale máme před sebou soupeře, který se nerozpakuje přivlastňovat si výsledky naší práce. Musíme tedy jako ČSSD rozhodně přidat v prezentaci svých výsledků,“ dodala Marksová se zřejmým odkazem na koaliční hnutí ANO.

Budoucí plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) s dopisem také vesměs souhlasí. Jen se domnívá, že chyby ve vládě dělají zejména ministři hnutí ANO – Karla Šlechtová z ministerstva pro místní rozvoj a Dan Ťok z ministerstva dopravy. „Největší chybu vidím ve špatném čerpání dotací,“ poznamenal Bernard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám