Hlavní obsah

Zveřejněte dojednané závazky k Číně, žádá vládu hnutí Starostové a nezávislí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) měla zveřejnit, jaké skutečné závazky s Čínou dojednala. Hnutí tento požadavek vzneslo v neděli kvůli kritizovanému pročínskému prohlášení ústavních činitelů i prohlášení ministrů, že se dohodli nepřijímat oficiálně tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Článek

"STAN v návaznosti na dění posledních dnů požaduje, aby vláda zveřejnila, jaké skutečné závazky, ať písemné či faktické, vláda ve vztahu k Číně dojednala a které podepsal i prezident," uvedlo hnutí na svém webu. Objasnění chce požadovat po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD).

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů staví Česko do pozice područí východní velmoci, uvedl STAN v čele s místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem. Pokud je obsahem česko-čínských dohod závazek, že se čeští představitelé musejí scházet s dalajlamou někde "v přítmí a potichu", STAN to považuje za skandální bez ohledu na to, zda na to všichni členové vlády přistoupili.

Z porušení dohody v tomto směru někteří ministři obvinili ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který ale vzápětí odmítl, že by se k něčemu takovému zavázal.

"Česká republika je svobodný stát a neexistuje žádné opodstatnění, proč se s dalajlamou scházet někde potají a v ústraní," uvádí STAN ve zprávě. Podotýká, že s tibetským vůdcem se scházejí desítky státníků, představitelů vlád a parlamentů ve svých úřadech, jen nejde o přijetí s poctami jako pro představitele jiného státu.

Hnutí současně podpořilo návrh své pražské radní Jany Plamínkové, aby hlavní město Praha udělilo dalajlamovi čestné občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám