Hlavní obsah

Zeman a Číňané se mě snaží zastrašit, psal Herman Bradymu

– Praha

Prezident Miloš Zeman ve spolupráci s čínskou ambasádou se mě snaží zastrašit, protože nechtějí, abych se setkal s dalajlamou. Toto napsal začátkem září ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) svému strýci Jiřímu Bradym. Vyplývá to z e-mailové korespondence, kterou má Právo k dispozici.

Foto: archiv

E-mailová korespondence Daniela Hermana s Jiřím Bradym

Článek

Herman Bradymu dále napsal, že prezident ho vyznamená, ale varoval ho, že kvůli schůzce s dalajlamou z toho také může sejít. Herman psal Bradymu 8. září večer po recepci na slovenské ambasádě a informoval ho, že na velvyslanectví mluvil se Zemanem.

„Řekl mi, že tvé vyznamenání na 28.10. schválil. Ale hned dodal, že jestli se setkám s dalajlamou, který má přijet v polovině října do Prahy, tak že to zruší. Slyšeli to ještě dva ministři (Mládek a Ťok) a slovenský velvyslanec Weiss, kteří u toho byli,“ popsal situaci Herman s tím, že čínská ambasáda se snaží zabránit, aby dalajlama přijel do Prahy.

Foto: archiv

E-mailová korespondence Daniela Hermana s Jiřím Bradym

„Setkání s dalajlamou mám v programu a Číňané ve spolupráci s M. Zemanem se snaží mě takto zastrašit. Tak Ti to jen píšu, abys byl informovaný. Jak to nakonec dopadne, nevím. Uvidíme,“ dodal Herman.

Bradyho žena Tereza o den později odpověděla, že informace, o kterých píše Herman, jsou šokující. „Necháváme si to projít hlavou... V polovině října poletíme do Portugalska, kolem 20. října se přesuneme do Prahy. Jirka si myslí, že to bude jeho poslední let do Česka, takže chce na všechna důležitá místa, zase autem. Samozřejmě čas na příslušnou ceremonii by si udělal. Předpokládám, že Tvoje setkání s dalajlamou bude přínosné a cenné pro Vás oba,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám