Hlavní obsah

Jihomoravský kraj má novou koalici, Hašek ve vedení nebude

– Brno • Aktualizováno
Právo, Vladimír Klepáč

Jihomoravský kraj povede ve volbách vítězné hnutí ANO, ČSSD, uskupení TOP09 s Žít Brno a hnutí Starostové pro jižní Moravu. Zástupci těchto stran ve středu podepsali koaliční smlouvu. Jihomoravské zastupitelstvo by se mělo sejít v novém složení 10. listopadu. Za ANO se stane novým hejtmanem jeho volební lídr Bohumil Šimek. Ve funkci vystřídá Michala Haška (ČSSD).

BEZ KOMENTÁŘE: Jihomoravský kraj má novou koalici, Hašek ve vedení nebudeVideo: vladimír klepáč, Právo

 
Článek

Region dosud vedla koalice ČSSD a lidovců. Lidovci se přesouvají do opozice, ČSSD bude ve vedení kraje i dál.

Při jednáních však bylo nutné vyřešit hned několik problémů. Lídr ANO Šimek si po volebním úspěchu ANO prosadil, že Hašek již nebude nadále v nejvyšším vedení Jihomoravského kraje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

Dosavadní hejtman získal ve volbách bezmála 8000 preferenčních hlasů, nároku na post v radě se však sám vzdal.

„Michal (Hašek) nám tím podstatně uvolnil ruce pro další vyjednávání. Samozřejmě bude pracovat v krajském zastupitelstvu, kde je předsedou klubu ČSSD. Jeho zkušenosti rozhodně potřebujeme,“ řekl Právu za vyjednávací tým sociální demokracie Roman Hanák.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jihomoravský hejtman Michal hašek (ČSSD)

Šimek zdůraznil, že z jeho strany nejde o nevraživost k Haškovi, ostatně kdysi pracoval v jeho hejtmanské kanceláři, vzájemnou spolupráci si však neumí podle svých slov představit.

Falešný dopis útočil na TOP 09

Problémy řešila i TOP 09. Objevil se totiž dopis jejich údajně nespokojených členů žádajících odvolání šéfa jihomoravských topkařů Jana Vituly. Podle údajných autorů by měl být Vitula potrestán za to, že dojednával krajskou koalici s hejtmanem za ANO. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek totiž po krajských volbách prohlásil, že si takovéto koalice s účastí TOP 09 nepřeje.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zástupci nové jihomoravské krajské koalice po podpisu koaliční smlouvy.

„Zjistili jsme, že dopis byl podvrh. Účast v koalici schválilo vedení jihomoravské TOP 09, a když jsme celorepublikovému vedení strany vysvětlili, že bez naší účasti není možné vytvořit funkční krajskou koalici, souhlasilo s naší účastí v ní,“ řekl Právu Vitula.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

V zastupitelstvu bude mít nová koalice 34 z celkem 65 křesel. Budoucí hejtman Šimek předpokládá, že koalice představí své programové prohlášení počátkem příštího roku.

„Zaměříme se v první řadě na dopravu, sociální oblast a zdravotnictví,“ uvedl Šimek. Již dříve řekl Právu, že bude nutné jednat například o budoucnosti brněnského letiště, stavbě nového brněnského železničního nádraží, anebo opravě regionálních silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám