Hlavní obsah

Kauza Brady: Ani slovenský velvyslanec na recepci nic o dalajlamovi od Zemana neslyšel

Slovenský velvyslanec v České republice Petr Weiss nebyl podle prohlášení ambasády svědkem žádného rozhovoru mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem kultury Danielem Hermanem, v němž by se řešilo přijetí dalajlamy či státní vyznamenání. Podle Hermana mu prezident na zářijové recepci na velvyslanectví pohrozil vyškrtnutím Jiřího Bradyho ze seznamu lidí, jimž udělí vyznamenání, pokud se ministr sejde s dalajlamou.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss

Článek

"V době recepce jsem nebyl svědkem žádného rozhovoru na téma přijetí dalajlamy a udělování státních vyznamenání," uvedl Weiss v tiskovém prohlášení.

Slovenské velvyslanectví také uvedlo, že si nepřeje být zatahováno do českých vnitropolitických sporů a že nebude záležitost dál komentovat.

Hermanova slova nechtěli v pondělí potvrdit ani jeho vládní kolegové Dan Ťok (ANO) a Jan Mládek (ČSSD), kteří se recepce rovněž účastnili. [celá zpráva]

Brady v neděli řekl, že mu Hrad 12. října oznámil udělení Řádu T. G. Masaryka. V seznamu, který dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z Hradu ke kontrasignaci den po schůzce Hermana s dalajlamou, která se konala minulé úterý, však Bradyho jméno nefigurovalo.

Herman řekl, že mu Zeman na recepci pořádané 8. září u příležitosti slovenského státního svátku pohrozil, že Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtne, pokud se ministr s dalajlamou potká. Schůzku Hermana s tibetským duchovním vůdcem prezident kritizoval, podle něj poškodila vztahy Česka s Čínou. [celá zpráva]

Brady by podle Hermana za současné situace vyznamenání od Zemana stejně nepřevzal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám