Hlavní obsah

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

– Praha

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli nejít a třetí skupina váhá, jak se celý příběh vysvětlí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Článek

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) v sobotu oznámil, že organizuje shromáždění na Staroměstském náměstí jako alternativu k hradní oslavě. Podle Gazdíka v situaci, kdy se státní vyznamenání udělují podle politických názorů příbuzných, už není možné mlčet. „To se dostáváme někde do polototalitního nebo totalitního režimu, to jsme zažili za komunismu nebo fašismu,“ řekl Gazdík.

Dodal, že na Staroměstské náměstí přijdou bývalý senátor Petr Pithart, textař a prezidentský kandidát Michal Horáček i ministr kultury Daniel Herman, jehož se kauza bezprostředně týká. Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka rovněž prohlásil, že se na Hrad nedostaví, a vyzval k tomu všechny kolegy z lidové strany. „To, co za poslední týden předvedl prezident a jeho mluvčí, hovoří za vše. Hlouběji již klesnout nelze!“ napsal Jurečka na twitteru.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že svou účast „zatím nezrušil“.

Nepřijde ani ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Hradní msta na příbuzném, který si prošel nacistickými koncentráky, je vrchol nevkusu,“ napsal na twitteru.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že pokud by se Hermanova slova potvrdila, svou neúčast na Hradě by velmi zvažoval. „Používat udělení či neudělení jako nástroj nátlaku je zcela nepřijatelné,“ uvedl.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) rovněž sdělil, že se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně. „Potvrdí-li se, že prezident republiky ze seznamu vyznamenaných a pozvaných osobností k převzetí státního vyznamenání vyškrtl pana Bradyho, je to pro mne nepřijatelné,“ dodal.

Univerzita nabídla své vyznamenání

Nepůjde ani šéf ODS Petr Fiala a většina poslanců ODS. „Už teď je jasné, že většina našich zákonodárců se akce na Hradě nezúčastní,“ uvedl.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že by ocenila Bradyho na slavnostním zasedání Sněmovny.

Olomoucký rektor Jaroslav Miller zase navrhl udělit Bradymu vyznamenání Univerzity Palackého.

Kalousek přijde

Katolický kněz Tomáš Halík vyzval hosty pozvané na Hrad, aby se slavnostního večera neúčastnili, protože Zeman podle něj Bradyho vyškrtl ze seznamu z „nízké msty“. „Vyzývám všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října – a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa – aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Bradym udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili,” uvedl Halík.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek naopak na Hrad přijde, protože státní svátek nepatří prezidentovi, ale všem. „Já na Hrad půjdu, protože když tam nepůjdeme my, tak tam půjdou jen oni, a to si Hrad nezaslouží,” prohlásil Kalousek.

Na Hrad půjdou určitě komunisté. „My tam chybět nebudeme. Je to o oslavě svátku, a ne o tom, kdo momentálně sedí na Hradě a jak je v oblibě,“ řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Šéf komunistů Vojtěch Filip ale na Hrad nedorazí, protože bude na konferenci v Hanoji.

Sám Miloš Zeman ještě v roli premiéra v roce 2001 bojkotoval oslavy 28. října na Hradě kvůli sporu s tehdejší první dámou Dagmar Havlovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám