Hlavní obsah

Šéf žalobců Zeman: Zveřejnit jména špiček policie před výslechem bylo proti zákonu

– Praha
Právo, Jakub Bartosz

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal minulý týden kárnou žalobu na jednoho pracovníka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Uvedl to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Chyboval podle něj tím, že v červnu informoval média o výslechu policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

Kárné řízení se pravděpodobně týká náměstka šéfa olomouckých žalobců Pavla Komára, který v červnu zveřejnil do médií jména vyslýchaných. Ti sami ale údajně o svém předvolání v té době ještě nevěděli.

Žalobci se setkali s vedením policie v Praze v budově policejního prezidia v polovině června. Prověřovali okolnosti reorganizace policie, jednalo se o podání vysvětlení. Tehdy sice nesdělili jména vyslechnutých lidí, dříve ale uvedli, že chtějí mluvit s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a jeho náměstkem Zdeňkem Laubem.

Pavel Zeman minulý týden ukončil prověřování postupu olomouckých žalobců a podal na jednoho z nich kárnou žalobu, protože dotyčný podle něj neměl zveřejnit jména před podáním vysvětlení. „Vycházím z toho, že došlo k porušení zákona,” řekl Zeman v ČT. Případem se bude zabývat Nejvyšší správní soud v Brně.

Spor o reorganizaci policie

Zeman zdůraznil, že mu jde o vyjasnění, zda informace, kterou olomoučtí žalobci vypustili do médií s předstihem, byla ve veřejném zájmu. Zákon to totiž sice v určitých případech připouští, Zeman je ale v této kauze opačného názoru.

Co se týče samotných výslechů, nemá s postupem Olomouce problém. „Věcně byly dány důvody pro podání vysvětlení funkcionářů policejního prezidia, nebyla to svémoc,” dodal.

Letošní reorganizace policie vyvolala řadu sporů. Jedná se o sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, výsledkem je Národní centrála organizovaného zločinu. Přeměnu kritizoval zejména bývalý šéf lovců mafiánů Robert Šlachta, který kvůli tomu odešel od policie, nyní pracuje v Celní správě.

Podle některých hlasů byla za celou akcí snaha Šlachtu odstranit. Reorganizací se zabývá rovněž vyšetřovací komise Parlamentu ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám