Hlavní obsah

Poslanci kývli na zákon, který má omezit falšování vína. Zlikviduje vinaře, zní z opozice

– Praha

Poslanci schválili novelu zákona o vinařství, která má pomoci omezit falšování vína. Sudové víno by například nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Pravicová opozice varuje, že norma může zlikvidovat poctivé vinaře a prodejce.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Novela zákona o vinařství má pomoci omezit falšování vína.

Článek

Za pančování vína budou moci být nově uděleny pokuty až 50 miliónů korun, nyní jsou desetinové. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) také řekl, že současná pětimiliónová horní hranice pokut je nedostatečná a nepokryje zisky, které falšovatelé vína ze své činnosti mají.

Sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se prodej vína z automatů.

Dovozové víno pouze v bag-in-boxech

Průměrná spotřeba vína činí v Česku zhruba 20 litrů na osobu a je výrazně vyšší než tuzemská produkce. Čeští a moravští vinaři jsou schopni z domácích vinic zásobit pouze část trhu, zbytek se musí dovážet. Podle informací Svazu vinařů z letošního března vinaři z loňské sklizně vyrobí zhruba 705 tisíc hektolitrů vína, tedy přibližně třetinu celkové spotřeby v ČR. Je to přitom jedno z nejvyšších čísel za poslední léta, dodal svaz.

Nový předpis také obsahuje například ustanovení, že vinotéky, které prodávají dovozové víno, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Podle ministra Jurečky to má chránit prodejce před problémy, které by jim vznikly, pokud by následná kontrola našla vady.

Doufám, že vás malí vinaři poženou
František Laudát, předseda poslanců TOP 09

Pravicová opozice varovala, že zákon může zničit poctivé vinaře. „Návrh zákona o vinařství nijak nepřispěje k eliminaci pančovaného vína, jedná se o bič na poctivé vinaře a majitele vinoték. Neexistuje důvod, proč komplikovat prodej vína ze sudu, když se ze sudu běžně prodává pivo,“ uvedl poslanec Petr Bendl (ODS).

„Doufám, že vás malí vinaři poženou,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Reklama

Výběr článků

Načítám