Hlavní obsah

V Jihočeském kraji vzniká koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Zimola zůstává v čele

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Ve vládě v Jihočeském kraji budou s ČSSD a ANO zřejmě Jihočeši 2012. Předběžnou dohodu oznámili ve čtvrtek zástupci zmíněných uskupení. Hejtmanem by měl zůstat Jiří Zimola z ČSSD. Výsledek jednání musí ještě posvětit krajská předsednictva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

ČSSD by měla mít v jedenáctičlenné radě hejtmana Jiřího Zimolu a pět členů, za ANO bude při stejném počtu radních vicehejtmanka Lucie Kozlová a Jihočeši získají pro svého lídra Pavla Hrocha post uvolněného radního pro zemědělství a venkov.

Lídři týmů se shodli na tom, že výsledek jednání musí ještě posvětit krajská předsednictva. Pak může být podepsána koaliční dohoda.

„Dohoda, které jsme se podle našeho názoru dnes dobrali, je podle našeho názoru dobrá a životaschopná. Je dobrá především pro Jihočeský kraj,“ uvedl po dvouhodinovém jednání po deváté hodině hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

Šéfka jihočeského hnutí ANO Radka Maxová konstatovala, že zbývá ještě dořešit otázky okolo zdravotnictví. „Jinak mohu konstatovat, že naše představy byly naplněny a zbývá dořešit personálie,“ konstatovala Maxová.

Pavel Hroch po jednání uvedl, že je spokojený na více než devadesát procent.

Podle předběžných jednání, by měli být v radě i Ivana Stráská za ČSSD jako náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví, dále sociální demokrat Jaromír Slíva, nebo jeho stranický kolega Jaromír Novák, za ANO pak Kozlovou určitě doplní starosta Loučovic Jan Kubík, který by měl mít na starosti dopravu.

V opozici by v případě podepsání koaliční dohody zůstaly ODS, KSČM, uskupení Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL.

Zástupci ČSSD a ANO se do čtvrtka sešli samostatně třikrát. Na čtvrteční jednání byl poprvé přizván třetí partner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám