Hlavní obsah

Poslanci nechodí na interpelace, Gazdík musel jednání přerušit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné čtvrteční interpelace se opět potýkaly s malou účastí poslanců a nakonec je musel místopředseda sněmovny Petr Gazdík přerušit předčasně. Nízká účast poslanců i ministrů na čtvrtečních jednáních se pomalu stává pravidlem.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové)

Článek

Ve čtvrtek sice interpelace úspěšně odstartovaly. Poslanců bylo v sále dost, dostavil se interpelující zákonodárce Zdeněk Ondráček (KSČM) a přítomna byla i interpelovaná ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

První obtíže nastaly po 10. hodině, kdy chtěl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) nechat hlasovat o další z interpelací. Kvórum se dlouho drželo pod potřebnými 67 přítomnými a Filip nahlas uvažoval, že bude muset interpelace přerušit.

„Věřím, že dosáhneme potřebného kvóra,” burcoval Filip přítomné poslance, aby se přihlásili do systému. Po několika minutách vyčkávání se skutečně na informační tabuli objevil dostatečný počet poslanců a mohlo se hlasovat.

Zmáčkla jsem jiný puntík, špatně
poslankyně Nina Nováková

„Chci učinit takovou poznámku do vlastních řad. Rovněž patřím k nekompromisním kritikům vlády, že její členové nechodí na interpelace. Ale chceme-li pokračovat v kritice této vlády, tak na ně musíme chodit my taky. To se holt nedá nic dělat,” glosoval dění šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na přerušení nakonec došlo

Další problém nastal v okamžiku, kdy opakovaně došlo ke zpochybnění hlasování. „Zmáčkla jsem jiný puntík, špatně,” namítala poslankyně Nina Nováková (TOP 09  a Starostové). Když ji Filip upozornil, že takto námitku formulovat nelze, opravila se: „Hlasovala jsem prosím ano, tedy zmáčkla jsem puntík ano, ale chtěla jsem zmáčknout puntík ne, čímž zpochybňuji hlasování,” pobavila kolegy.

Vzhledem k tomu, že po úspěšném opakovaném hlasování došlo k dalšímu zpochybnění, pozval si rozladěný Filip šéfy poslaneckých klubů k jednání. Po krátké poradě již poslance pochybnosti o správnosti výsledku hlasování opustily a zdálo se, že jednání může pokračovat.

Před 11. hodinou však další z místopředsedů komory Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) narazil opět na problém s nízkým počtem poslanců a nemožností hlasovat. Na rozdíl od Filipa neměl s kolegy tolik trpělivosti a interpelace bez milosti přerušil.

Interpelace kvůli nezájmu poslanců musely být přerušeny už několikrát, naposledy v září. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám