Hlavní obsah

Krátce před prohlášením o vztazích s Čínou přišla na Hrad čínská velvyslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlamy v České republice přišla v úterý na Hrad čínská velvyslankyně. Stalo se tak nedlouho před vydáním prohlášení nejvyšších ústavních činitelů o vztazích s Čínou. Ve středu o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tibetská vlajka na rektorátu Univerzity Karlovy

Článek

Radiožurnál se odvolával na vyjádření ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka, který údajně velvyslankyni ujistil, že Česko svoji politiku nezměnilo.

Ve večerních Událostech, komentářích České televize ale Kmoníček uvedl, že se s čínskou velvyslankyní osobně potkal naposledy zhruba před deseti dny. "U mě nebyla," odpověděl Kmoníček na otázku, zda byla velvyslankyně na Hradě i v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

"Česká republika je svobodná země. My nebudeme omezovat ani své návštěvníky, ani to, kdo se s nimi setkává. Nicméně vládní politika umožňuje členům vlády pouze něco. Tedy se členové vlády budou chovat tak, jak se chovají členové vlády, to jest, že mají stejný názor jako v okamžiku, kdy souhlasili se strategickým partnerstvím s ČLR (Čínskou lidovou republikou)," řekl Kmoníček Radiožurnálu.

Podle rozhlasu přišla velvyslankyně v úterý vpodvečer. Večer pak čtyři nejvyšší ústavní činitelé - prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor - vydali prohlášení, ve kterém mimo jiné mluví o respektu k "územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí". [celá zpráva]

S dalajlamou i v Senátu

Chápat setkání několika českých politiků s dalajlamou jako změnu oficiální politiky Česka, by vrcholní ústavní činitelé podle prohlášení považovali za nešťastné. S dalajlamou se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho stranický šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek. [celá zpráva]

Sympatizanti dalajlamy se ve středu s tibetským vůdcem sešli na půdě Senátu a některé vysoké školy vyvěsily tibetskou vlajku, aby daly najevo, že tón prohlášení podle nich překročil standardy diplomatického protokolu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám