Hlavní obsah

Potřebuje 10miliónové Česko vůbec Senát? zamýšlí se Zeman

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman pochybuje o tom, zda desetimiliónové Česko potřebuje Senát. Řekl to v úterním rozhovoru pro Českou televizi v reakci na rekordně nízkou účast v senátních volbách, kterých se ve druhém kole účastnilo jen 15,4 % voličů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Spíše je lidem jedno, zda Senát existuje, či neexistuje, protože kdyby si Senátu více vážili, tak bude ta volební účast vyšší. Je mi to líto," řekl prezident Zeman s tím, že jak volební účast, tak i potřeba Senátu je tématem k řešení. To vidí v zavedení povinné volební účasti jako za Masarykovy první republiky.

Pokud by lidé k volbám nešli, zaplatili by podle Zemana nějakou nepříliš vysokou, ale ne také úplně malou pokutu, a příště by si to rozmysleli, zda k volbám jít, či nejít.

Jednání Senátu prezident už letos nenavštíví, nevidí důvod. Řekl, že jeho účasti brání senátní usnesení, které mu vyčítalo chování v prezidentské funkci. Podle něj by ho neměl poučovat někdo, kdo má menší důvěru veřejnosti.

Na prezidentovy úvahy o existenci horní parlamentní komory okamžitě zareagoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zeman by podle něj neměl napadat ústavní instituce. V podobném duchu reagoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl, že prezident musí hájit ústavu země, ne ji svými výroky destabilizovat.

Zemanův návrh na zrušení Senátu premiér odmítl. "Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže Senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární," uvedl Sobotka.

Koalice KDU-ČSL a STAN by byla logickým krokem

Prezident také zhodnotil výsledky voleb. Podle něj KDU-ČSL zvítězila díky svým osvědčeným komunálním politikům, které poslala do voleb. Ve volbách se dařilo také Starostům a nezávislým (STAN), kteří získali šest senátorských křesel.

Případná koalice Starostů a nezávislých s lidovci by tak podle prezidenta Zemana byla přirozená a byla by nespornou konkurencí pro dosud silné strany.

Naopak výběr kandidátů ČSSD označuje jako chybný krok vedení strany. Nezdar hnutí ANO okomentoval tím, že stále hledá osobnosti.

KDU-ČSL získala devět ze 27 obvodů, pro ČSSD a ANO - skončily volby nezdarem. ANO získalo stejně jako Starostové a ODS tři mandáty, sociální demokraté dokázali zvítězit jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám