Hlavní obsah

Ťok prověří Zemanův pozdní přílet na pohřeb Kováče

Právo, Jiří Novotný
Praha

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) bude prověřovat, kdo 13. října způsobil pozdní přílet české delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem do Bratislavy na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Česká delegace s prezidentem Milošem Zemanem (třetí zleva) dorazila se zpožděním na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Vedle Zemana vlevo je česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová a v pozadí vpravo bývalý prezident Václav Klaus.

Článek

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček za viníka označil špatné počasí a dispečery Řízení letového provozu ČR (ŘLP). To ovšem ŘLP, které spadá pod resort dopravy, zásadně odmítá. „Ministr Ťok tu věc prověří a o výsledku bude 21. října informovat při přijetí u prezidenta Zemana,“ řekl v pondělí mluvčí MD Tomáš Neřold s tím, že schůzka Ťoka se Zemanem byla na 21. října naplánována už dříve a s bratislavskou kauzou nesouvisí.

Řízení letového provozu ČR nadále popírá, že by jeho dispečeři zavinili zpoždění prezidentova speciálu. „Naše vyjádření, že letadlo s českou delegací nebylo na pražském letišti žádným způsobem zdrženo a že při letu nepanovalo špatné počasí, zůstává v platnosti,“ potvrdil v pondělí Právu mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Letiště: Vše šlo podle plánů

Ovčáčkovo zdůvodnění zpochybnila i mluvčí bratislavského letiště Veronika Ševčíková. „Všechny lety byly vybavovány podle letových plánů. Nezaznamenali jsme žádné nestandardní povětrnostní podmínky,“ sdělila ČTK Ševčíková.

Také zdroje ČTK z vojenského prostředí odmítají možnost, že by za zpožděním byly technické potíže letounu. Faktem však je, že česká delegace v čele se Zemanem dorazila 13. října na pietní akt na Bratislavském hradě až v 11 hodin 44 minut. Tedy ve chvíli, kdy už kondolence končily.

Foto: Armáda ČR

Challenger CL-601 z vládní letky

Českému rozhlasu Ovčáček v pátek sdělil, že prezidentský let netradičně startoval místo z vojenského letiště Praha-Kbely z Letiště Václava Havla. „Podle informací, které zatím máme, dalo ŘLP přednost jinému letu. Prezidentský let tak musel čekat na odletové dráze,“ prohlásil Ovčáček. A serveru Aktuálně.cz řekl, že na zpoždění se podílelo počasí a neblahou roli hrálo i Řízení letového provozu.

Zda Ovčáčkova slova na adresu ŘLP odpovídají skutečné situaci, má tedy nyní zjistit Ťok. V každém případě však bylo zbytečným rizikem naplánovat cestu do Bratislavy bez větší časové rezervy, i když to podle Zemanova mluvčího vyplývalo z domluvy se slovenskou stranou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám