Hlavní obsah

Slovensko se rozloučilo s prvním prezidentem, Zeman přijel pozdě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

V Bratislavě se ve čtvrtek konal státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče, který zemřel minulou středu ve věku 86 let na selhání srdce. Kováčova manželka Emília a oba synové přijímali kondolence od půl jedenácté v rytířské síni Bratislavského hradu. V poledne prošel smuteční průvod z Bratislavského hradu k Prezidentskému paláci. Český prezident Miloš Zeman přijel pozdě.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě se koná státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta KováčeVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Soustrast rodině vyjádřil současný slovenský prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a předseda parlamentu Andrej Danko. Dostavili se rovněž bývalí slovenští prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, členové slovenské vlády a další osobnosti.

Prezident Kiska ve svém projevu připomněl období mečiarismu a nevynechal ani únos Kováčova syna. „I díky slovům a činům Michala Kováče bylo politické zlo 90. let poraženo,“ uvedla hlava státu.

Bývalý Kováčův spolupracovník Pavol Demeš ve svém smutečním projevu vyzval čelné představitele státu, aby se zasadili o zrušení amnestií, které brání ve vyšetření únosu Michala Kováče mladšího.

Zeman a Klaus

Za Českou republiku se státního pohřbu zúčastnili prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. Kolona s českou delegací však přijela na Bratislavský hrad až v závěru kondolencí. Rakvi s ostatky slovenského prezidenta se členové české delegace poklonili na hradním nádvoří.

„Důvodem zpoždění bylo špatné počasí při letu do Bratislavy,“ vysvětlil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Ivan Vilček, Právo

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě se koná státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Kováče

Před polednem naložili příslušníci čestné stráže rakev s ostatky Michala Kováče na lafetu dělostřelecké houfnice taženou vojenským vozidlem. Průvod se vydal po ulici Palisády směrem k Prezidentskému paláci. Na chodníku po obou stranách stály stovky lidí. Rakev doprovázeli příslušníci čestné stráže prezidenta republiky. Za rakví šli Kováčovi synové a nevlastní bratr, prezident Kiska, premiér Fico, předseda parlamentu Danko a bývalý prezident Schuster.

Svoboda a sláva, pane prezidente 

Po hodině průvod dorazil na přední nádvoří Prezidentského paláce. Zde odzněla hymna Slovenské republiky a přítomní uctili památku zesnulého minutou ticha. Čestná stráž pozdravila zesnulého prezidenta provoláním „Svoboda a sláva, pane prezidente“. Poté zaznělo 20 dělostřeleckých salv z nábřeží Dunaje.

Rakev potom přeložili do pohřebního vozu, který se vydal k dómu sv. Martina. Zde se konala zádušní mše. Pohřeb prezidenta Kováče se potom uskutečnil v kruhu nejbližší rodiny na bratislavském Ondrejském hřbitově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám