Hlavní obsah

Střední Čechy povede koalice složená z ANO, STAN, ODS a části TOP 09

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Středočeský kraj povede koalice ANO, STAN, ODS a tři rebelujících zastupitelů z TOP 09. V neděli večer dohodu potvrdili zástupci celého uskupení. Hejtmankou se má stát Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ta už dříve oznámila, že kvůli tomu opustí Poslaneckou sněmovnu, kde dosud byla místopředsedkyní.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zástupci ANO, STAN, ODS a části TOP 09 podepsali koaliční dohodu o vedení Středočeského kraje. Zleva Martin Kupka (ODS), Jaroslava Jermanová (ANO), Vít Rakušan (STAN) a Daniel Marek (TOP 09).

Článek

V krajské radě bude mít ANO kromě hejtmanského postu další tři místa, STAN bude mít čtyři radní, ODS dva a na některého ze zastupitelů TOP 09 zbyde jedno místo v radě. Celkem má toto uskupení 44 zastupitelů, tedy pohodlnou většinu v 65členném zastupitelstvu.

Strana TOP 09 se od aktivit trojice distancovala především proto, že nechtěla za hejtmanku Jermanovou. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová navrhne výkonnému výboru strany, aby tři rebelující členy, kteří vstoupili do středočeské koalice, byli vyloučeni.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

V opozici skončili sociální demokraté a komunisté, kteří dosud kraj vedli. S nimi ještě dva zastupitelé z TOP 09, lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob. Jejich postoj schválil krajský výbor TOP 09.

Personální obsazení rady se bude teprve řešit. Strany chtějí vybírat podle odbornosti. Nové vedení se chce zaměřit především na toky evropských peněz. „Mnohokrát kritizované zacházení s dotacemi a penězi kraje projde výraznou změnou, aby bylo transparentní,“ řekl lídr STAN Vít Rakušan.

Podle lídra ODS Martina Kupky se navýší investice do dopravy, aby se mnohem více opravovaly silnice 2. a 3. tříd. Snížit by se měla i byrokracie na krajském úřadu. „Počet krajských orgánů jsme snížili z 16 na 13,“ uvedla Jermanová.

ANO získalo ve volbách 16 mandátů a STAN o jeden méně. ČSSD získala 11 křesel, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.

Reklama

Výběr článků

Načítám