Hlavní obsah

Rušení Senátu není na pořadu dne, změny by však přijít měly, tvrdí Jermanová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) poukazuje lídr ANO Andrej Babiš na zbytečnost Senátu dlouhodobě. Zároveň si však Jermanová myslí, že debata o zrušení horní komory není na pořadu dne a pro hnutí není prioritou. Uvedla to v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Článek

„Nějaké změny by měly přijít,” uvedla Jermanová, přičemž zmínila například změnu dvoukolového způsobu volby. Inspiraci by hledala v zahraničí.

Momentálně na to podle jejího názoru však není vhodná doba a debatu o změnách si umí představit spíše až po parlamentních volbách, které by měly proběhnout v příštím roce.

Jermanová to uvedla v reakci na slova Andreje Babiše, který v sobotu Právu řekl, že Senát je zbytečný a drahý a nebylo by od věci zahájit debatu o jeho zrušení. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka bylo Babišovo povolební vyjádření nešťastné a bylo projevem zklamání z neúspěchu hnutí ANO ve druhém kole senátních voleb. ANO získalo tři mandáty, přičemž mělo ve hře 14 kandidátů.

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) poukázal na nízkou volební účast a v nadsázce dodal, že zanedlouho by mohlo kandidátům ke zvolení stačit, aby k urnám přišli jejich „příbuzní a známí”.

Foto: Petr Horník, Právo

Oldřich Bubeníček (KSČM)

Čunek v této souvislosti zmínil i možnost preferovanou prezidentem Milošem Zemanem, který opakovaně hovořil o zavedení volební povinnosti.

Druhé kolo provázela historicky nejnižší účast. K urnám přišlo15,38 procenta oprávněných voličů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám