Hlavní obsah

Modelář z Ústecka za 60 let postavil 350 modelů raket a letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žandov

Letecký modelář Karel Jeřábek se svému koníčku věnuje přes 60 let, na kontě má na 300 modelů raket, 50 letadel a další stroje. Móda dronů ho nezasáhla, stavět chce dál rakety, se kterými může i létat na soutěžích.

Foto: ČTK

Modelář z Ústecka za 60 let postavil 350 modelů raket a letadel

Článek

K modelářství se dostal ve 12 letech přes časopisy. „Četl jsem si zajímavé články a zatoužil jsem dosáhnout stejných úspěchů jako lidé v nich," řekl. Za desítky let postavil stovky modelů. Vedle raket a letadel byly mezi nimi i železniční panel nebo lodě.

Se svými modely také létal na soutěžích, a to v různých kategoriích od volně létajících větroňů až po dálkově ovládané větroně. „Soutěžní modely sice nejsou tak pracné, ale musí se jich udělat hodně, protože je při soutěžích velká spotřeba," popsal Jeřábek.

Foto: ČTK

K modelářství se dostal ve 12 letech, svému koníčku se věnuje přes 60 let

Největším strojem z rukou modeláře byl raketoplán Columbia i s nosnou raketou. „Udělal jsem s ním jenom tři starty, přitom jsem na něm odpracoval 2000 hodin. Konstruoval jsem raketoplán podle výkresů, navrhnout jsem musel všechny systémy, velice pracná byla i vlastní stavba," popsal.

Jednoduché raketky se dají podle něj postavit za tři hodiny, výroba maket trvá stovky hodin. Ze všech vyrobených kusů jich přitom zbývá po soutěžích jen několik. "Řada se poškodí při startu nebo přistání. Stačí špatně řídit rádiem a model skončí na poli nebo na betonu," zmínil osud svých děl. Za sebou má například konstrukci přes tři metry velkého větroně s elektropohonem i stavbu třiceticentimetrových modelů, které slouží pro házení v uzavřeném prostoru.

Foto: ČTK

Vrobil už 300 modelů raket, 50 letadel a další stroje

Přestože letecké modelářství zasáhla móda dronů, Jeřábka nechává klidným. „S dronem se nedají dělat žádné velké věci, buďto letím nahoru, dolů, do stran a zase přistanu a to je všechno. Já potřebuju, aby byl model v pohybu, proto mě drony netáhnou," vysvětlil. Zimu bude opět trávit stavbou modelů.

Foto: ČTK

Karel Jeřábek se svými modely létal také na soutěžích

Z různých druhů modelářství je právě to letecké v České republice podle Svazu modelářů nejoblíbenější a čeští sportovní modeláři patří ke světové špičce. Přesto se podle Jeřábka nedá srovnat dnešní situace s tou na konci 80. let minulého století.

„Tehdy bylo třeba jen na Ústecku 14 modelářských kroužků, teď je jeden nebo dva. Proto chybí technici v české společnosti, protože dřív jsme se učili lepit, stavět, konstruovat už v dětství, teď se k takovému technickému vzdělání děti jen tak nedostanou," poznamenal.

Foto: ČTK

Móda dronů ho nezasáhla, stavět chce dál rakety

Reklama

Výběr článků

Načítám