Hlavní obsah

Houby opět rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se srážkami, které dorazily v úvodu října, začaly znovu hojně růst houby. Lidé najdou některé druhy hřibů, klouzky, bedly, křemenáče i kozáky. Nejlepší situace je podle mykologů momentálně na severu, severozápadě a jihozápadě republiky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Houby lze najít zejména na travnatých místech mimo les, i když i tam se už pomalu rozrůstají. Rostou hlavně pečárky a bedly, pod borovicí a modřínem mohou houbaři narazit na klouzky. U pečárek je důležité dát pozor na pečárku zápašnou, která je mírně jedovatá, u bedel pak na bedlu červenající.

„Ani muchomůrky ještě nejsou úplně odepsané, našla se dokonce i zelená,” poznamenal Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Masově roste také čechratka podvinutá.

Z hřibovitých hub, které patří mezi houbaři k nejoblíbenějším, jsou kromě klouzků k vidění křemenáče, kozáky či modrající hřiby.

„Lepší růst hub je v severních, severozápadních a jihozápadních Čechách,” poradil houbařům Landa. Na Moravě, ve východních Čechách a v nejbližším okolí Prahy je to už po dva roky horší.

„Je tady dlouhodobější oblast sucha směrem do východních Čech a houby se z toho nevzpamatovaly,” dodal. Výhled pro růst hub je podle Landy docela optimistický. „Někdy ty houby růst musejí,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám