Hlavní obsah

Vojáci zachránili sebe i vrtulník, dokázali přistát s jedním motorem

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen okamžik dělil od tragédie trojčlennou posádku vojenského vrtulníku Mi-17 a čtyři výsadkáře. Na začátku srpna vrtulník odstartoval z letiště v Praze - Kbelích, výsadkáři měli cvičit seskoky. Těsně po startu, kdy vystoupali do třiceti metrů, najednou selhal jeden z motorů a nebýt toho, že posádka zachovala chladnou hlavu, hrozil pád. Pro stoupání totiž vrtulník potřebuje maximální výkon.

Foto: Armáda České republiky

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ocenil vojáky za jejich odvahu

Článek

„Byla to ta nejhorší situace, protože když je vrtulník ve visu a nemá žádnou dopřednou rychlost, tak potřebuje co největší výkon. Ale najednou jsme ho měli jen polovinu a hrozilo prosednutí nebo dokonce pád,“ řekl pilot Miroslav Borufka. S kolegou pilotem Zdeňkem Heuschneiderem naštěstí nezazmatkovali a vyrazili ihned dopředu a zbytek energie využili na přistání.

Podle Heuschneidera měli štěstí, ale pomohlo i to, že podobnou situaci několikrát nacvičovali na trenažéru. „Snažíme se tyto situace simulovat a evidentně to byly v našem případě dobře investované peníze,“ dodal velitel vrtulníku.

Ocenění za odvahu

Oba dva ještě s palubním technikem Mojmírem Zachariášem za svou odvahu v pondělí dostali od náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře pamětní minci. Podle generála se do podobné situace dostanou piloti málokdy a je dobře, že zareagovali správně a zachránili jak životy, tak vrtulník. Každopádně ale motor byl poškozen a musí projít generální opravou.

Bečvář v pondělí ocenil i čin armádní personalistky Ireny Gérykové, ta na dovolené v Itálii zachránila tonoucího Čecha, který přecenil své síly. Když uviděla plavce v problémech, byla ve vodě se svým dítětem, a proto váhala se záchranou, protože nechtěla ohrozit osmiletou dceru, která není zdatná plavkyně.

„Pak mi vychování a lidskost nedaly a připlavala jsem k němu, a pomohla mu,“ uvedla Géryková. Tomu, jak zachránit tonoucího, se podle svých slov naučila na jednom armádním kurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám