Hlavní obsah

Zimola chce pro ČSSD na jihu Čech post hejtmana a pět křesel v radě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězná ČSSD bude chtít v jedenáctičlenné radě Jihočeského kraje obsadit pět křesel a udržet post hejtmana. V pondělí to po jednání se zástupci ODS, KSČM, lidovců a Jihočechů 2012 uvedl úřadující hejtman a lídr krajské ČSSD Jiří Zimola. Podle něj jsou ve hře všechny varianty spolupráce včetně koalice s druhým ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

"Myslím si, že vzhledem k výsledku, kterého jsme dosáhli, je tento požadavek zcela na místě. Neměli bychom většinu v radě a rozložení dalších křesel by záleželo na jednání. Nabízí se varianty 5 - 5 - 1 nebo 5 - 4 - 2," uvedl Zimola.

Pondělní schůzky podle něj potvrdily, že programy politických subjektů z 80 až 90 procent překrývají. V tomto pohledu se představy ČSSD nejvíc liší od těch, které hodlá prosazovat ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

"Ale i tak si dokážu spolupráci s občanskými demokraty představit," řekl hejtman. Dodal, že na další schůzku s hnutím ANO se sociální demokraté dohodli na středu.

ČSSD získala ve volbách 22,55 procenta hlasů, což představuje 15 zastupitelských mandátů z 55. ANO, které v jihočeských krajských volbách kandidovalo poprvé, podpořilo 17,67 procenta voličů. Hnutí tak obsadí v zastupitelském sboru 12 křesel. Třetí občanští demokraté obdrželi 12,67 procenta a mají tak osm zastupitelů. Do krajského zastupitelstva se dostalo také sedm zástupců KSČM, pět Koalice Pro jižní Čechy, kterou tvoří STAN, TOP 09 a Hnutí občané pro Budějovice, čtyři zástupci KDU-ČSL a čtyři Jihočeši 2012.

Zimola uvedl, že zatím neplánuje setkání s koalicí Pro jižní Čechy. "Zatímco představitelé všech ostatních stran mi hned po volbách gratulovali k vítězství, z této koalice se nikdo neozval. Patrně nemá zájem o jednání s námi," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám