Hlavní obsah

Dobrý základ pro další volby, pochvaluje si ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ODS skončila v krajských volbách s výsledkem 9,4 procenta a čtyři kandidáti postupují do druhého kola senátních voleb. Vedení ODS považuje výsledek za dobrý odrazový můstek do parlamentních voleb.

Tisková konference ODS

 
Článek

„Výsledek bereme střízlivě, nejásáme z něj. Ale potvrdilo se, že jsme v pozici nejsilnější pravicové strany,“ řekl předseda ODS Petr Fiala po sečtení drtivé většiny volebních okrsků.

„Je to dobrý základ pro parlamentní volby v příštím roce, kde by výsledek měl být mnohem výraznější,“ dodal. „Je to dobrý odrazový můstek do příští kampaně, která už teď běží,“ přizvukoval předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, který byl volebním manažerem.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija prohlásila, že ODS chce v krajích zabránit vytvoření „rudooranžových“ koalic. „Rozhodně nebudeme kosmetické loutky. Pokud nebude možnost prosadit náš program, do koalice nepůjdeme,“ řekla Udženija.

ODS přišla do volebního štábu podpořit herečka a moderátorka Bára Štěpánová, která přítomné ujistila, že strana bude mít její podporu i v příštím roce. Varovala také před vytrácením demokracie. „Najednou vidím, že radovat se z toho, že naše děti můžou cestovat, už nestačí,“ řekla Štěpánová.

„Ještě před pár lety nám lidi předvídali smrt. A dnes to vypadá, že jsme opět jediná pravice v Česku. Všichni ostatní propadli,“ komentovala odpoledne průběžné výsledky Udženija, která s nimi neskrývala spokojenost. Narážela zejména na konkurenční TOP 09, která nejspíš v krajských volbách u voličů pohořela. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala při sledování volebních výsledků.

Když do štábu kolem čtvrté hodiny dorazil předseda Petr Fiala, osazenstvo jej vítalo pokřikem „Příště to dopadne dobře,“ a „Jedeme dál!“

Fiala ale řekl, že dosavadní sčítání, které ukazuje na drtivé vítězství „nepolitického“ hnutí ANO, ukazuje, že lidé ztratili zájem o politiku, a že je to nesmírně nebezpečné. [celá zpráva]

Podle něj je ODS připravena jednat o krajských koalicích se všemi stranami s výjimkou KSČM. Právě skutečnost, že v několika krajích ODS zřejmě komunisty porazí, vyvolává ve štábu veselou náladu.

Petr Fiala reaguje na průběžné výsledky voleb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám