Hlavní obsah

Volby netáhly, k hlasovacím urnám se první den dostavila pětina voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajské volby spojené na třetině Česka s prvním kolem voleb senátorů příliš netáhnou. Během prvního dne odevzdala svůj hlas podle odhadu asi pětina voličů. Hlasovací lístek mohou lidé vhodit do volebních schránek ještě v sobotu a to od 08:00 do 14:00.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Čechy volby příliš nezajímají, první den odvolila podle odhadů zhruba pětina voličů.

Článek

Zájem lidí je podle informací z volebních komisí rozdílný. Někteří v pátek vybrali jen budoucí členy zastupitelských sborů, do horní parlamentní komory volit nechtěli.

Ve středních Čechách volila ani ne pětina lidí. Téměř dvacetiprocentní účast byla v Kolíně, v Benešově a Mělníku přišlo k urnám shodně necelých 17 procent voličů

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Volby v Jihlavě v místní části Zborná

V Karlovarském kraji měly volební okrsky voličskou účast obvykle mezi 15 až 30 procenty. Třicetiprocentní účast už byla například v Otovicích u Karlových Varů, okrsky přímo v Karlových Varech se blížily 20 procentům.

Ve volebních místnostech v Plzeňském kraji se účast pohybovala v průměru kolem 15 procent. "Jsou místa, kde má odvoleno devět procent voličů, jinde i 25 procent," uvedl Jan Nový z krajského úřadu.

Víc než pětinu lidí zatím volby přilákaly v Libereckém kraji. "V okrsku na Husově třídě v Liberci má už odvoleno přes 33 procent voličů. Museli tam přidat ještě jednu plentu, protože se tvořila fronta," řekl Zdeněk Valášek z krajského úřadu. Ale například v jednom z okrsků na sídlišti Mšeno v sousedním Jablonci byla účast sotva poloviční.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Členky volební komise v Kořenově na Jablonecku jdou za voliči s přenosnou volební urnou.

V Ústeckém kraji se zájem o volby výrazně lišil podle toho, jaké lokality zahrnují jednotlivé volební okrsky. Více lidí než v minulých volbách je naopak například na sídlišti Skřivánek.

V Pardubickém kraji přilákaly volby zatím 15 až 30 procent lidí. V sousedním Hradci Králové činila účast v okrsku Benešova třída na panelovém sídlišti Moravské Předměstí i třeba v okrsku Labská kotlina v centru města 23 procent. Naopak například v Jičíně v okrsku Základní škola Železnická byla poloviční.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První den voleb našla cestu do hlasovacích místností asi pětina voličů.

"Volební účast se pohybovala zhruba na deseti procentech," řekla Lubica Koláčková z olomouckého krajského úřadu. Ve Zlínském kraji přišlo odevzdat hlas kolem pětiny voličů. Na Vysočině se účast pohybovala v rozmezí od 16 do 22 procent.

V Jihomoravském kraji dosáhla volební účast v pátek 20,28 procenta. Například v Brně odvolilo 25,6 procenta.

Víc voličů dorazilo k urnám ve větších městech, na venkově byla účast slabší.

V části hlavního města lidé vybírají jen zástupce do Senátu. V Praze 6 přišlo k urnám zhruba 13 procent voličů, v Praze 11 kolem 15 procent a v Praze 10 o něco víc než 17 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám